De meest populaire manieren om online te betalen

Online Betalen met je Mobiel

Net zoals we meer entertainment online zoeken, doen we met zijn allen ook steeds meer online aankopen. Maar als je wat koopt, moet je daar ook voor betalen. En met cash geld kan dat natuurlijk niet. De financiële wereld had hier razendsnel een antwoord op, en met online betaalservices zijn inmiddels miljarden gemoeid. 

Betalingen online worden meestal onmiddellijk uitgevoerd zodat de ontvanger onmiddellijk over het geld kan beschikken na een transactie. De bestelling kan dan direct worden klaargemaakt en naar de klant worden gestuurd. 

Maar er kunnen in plaats van goederen ook diensten worden aangekocht. Denk aan software en spelletjes die gedownload kunnen worden, of streamingdiensten die films en series aanbieden. Ook stortingen op sites zoals bet777.be, waarbij je na de storting weddenschappen kunt plaatsen op je favoriete sportteam, doe je via online betaaldiensten.

Meest voorkomende online-betaalmethoden

Om goederen of diensten te kopen moet je dus gebruikmaken van een online betaalmethode. Laten we eens bekijken welke door Nederlanders het meest gebruikt worden.

iDEAL

De methode die door je eigen bank wordt aangeboden, iDEAL, is in Nederland veruit de meest populaire manier om op het internet te betalen. Wat je ook koopt of bestelt, de manier waarop je betaalt is hetzelfde als wanneer je een gewone elektronische bankoverschrijving zou uitvoeren: via internetbankieren.

Creditcards

De oudste manier om online te betalen is de creditcard. In Nederland zijn Visa en Mastercard de meest gebruikte kaarten. Het is een betaalmethode waarbij hert verschuldigde bedrag wordt voorgeschoten, en pas op het einde van de maand van je rekening wordt afgeschreven. 

Internet betaalbedrijven

Mobiele Betaalmogelijkheden

Samen met de opkomst van het internet is er een geheel nieuwe financiële industrie ontstaan, de online betaalbedrijven. Ze kunnen beschouwd worden als ‘tussenpersonen’ waarmee je veilig geldzaken op het internet kunt regelen. 

Het meest bekende is PayPal, dat ondertussen al meer dan twintig jaar deze diensten verleent. Bij deze betaalprovider heb je geen kaart of bankpas nodig om je betalingen uit te voeren. PayPal maakt gebruik van je e-mailadres om je te identificeren als eigenaar van de PayPal ewallet.

Een tweede speler op die markt is Trustly. Dit Zweedse bedrijf startte met haar dienstverlening in het Hoge Noorden, en is nu via Duitsland en Nederland ook in het grootste deel van Europa actief. Ook intercontinentaal staan ze niet stil. In Australië is de betaalmethode ook al gelanceerd, en staat, als we juist geïnformeerd zijn, de verovering van Azië als volgende op de agenda.

Geschenkkaarten

Geschenkkaarten met een geldwaarde worden gebruikt om als cadeau te geven, maar ook om online betalingen te doen die helemaal anoniem zijn. Zowel bij de aankoop als bij het online gebruik zal niet naar je identiteit gevraagd worden.

Ewallets

Een e-wallet is een elektronische portefeuille. Skrill en Neteller zijn de bekendste namen. Je maakt bij deze bedrijven een account aan, en kunt daarna geld laden op je virtuele portemonnee. Met dat geld kun je dan direct betalingen uitvoeren bij webshops en dienstverleners die deze betaaloptie accepteren.

Cryptomunten

Deze betaalmethode is vrij nieuw en nogal onorthodox. Het zijn virtuele munten die geen enkele binding hebben met een bank of regering. Crypto’s worden ook wel eens de munteenheid van het volk genoemd. In een volgende blog zullen we deze online betaalmethode apart verder belichten.

Financieel ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 manieren waarop je eenvoudig veel geld op je energierekening kunt besparen

Temperatuur Verlagen

Energieleveranciers mogen al sinds 2004 hun eigen prijzen bepalen. Sindsdien is het veel aantrekkelijker geworden om regelmatig over te stappen. Zeker gezien er een flinke concurrentiestrijd heerst. Inmiddels is heel Nederland opgeschrikt door het nieuws van de stijgende energieprijzen voor het komende jaar. Naar verwachting zullen de meeste mensen honderden euro’s extra gaan betalen vanaf januari 2022. Hoog tijd om hier dus iets aan te veranderen. Hoewel we de stijgende energieprijzen niet in de hand kunnen houden en het kabinet er gelukkig wel alles aan doen om die stijging te compenseren, zijn er gelukkig ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om eenvoudig geld op je energierekening te besparen. In dit artikel vind je 3 tips! 

1. Energie vergelijken 

Energie vergelijken is op dit moment belangrijker dan ooit. Er zijn ontzettend veel grote energieleveranciers die in de juiste tijden veel energie hebben ingekocht. Dit betekent ook dat zij zelfs vanaf januari 2022 hun prijzen relatief stabiel kunnen houden. Dat is natuurlijk heel goed nieuws. Helaas zijn er ook bedrijven die ontzettend veel geld gaan vragen. Simpelweg omdat ze geen andere keus hebben. 

Energie vergelijken is daarom juist nu ontzettend belangrijk. Niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven. Energie vergelijken mkb kan gelukkig ook heel eenvoudig online worden gedaan. Er zijn tal van verschillende vergelijkingstools online te vinden, waarmee je eenvoudig de goedkoopste energieleverancier kunt vinden. Overstappen is niet alleen nog nooit zo gemakkelijk geweest, maar levert op dit moment ook nog eens verreweg het meest op. 

2. Isoleren 

Het isoleren van de woning blijft ontzettend belangrijk. Zeker als we kijken naar de stijgende energieprijzen. Het gaat hierbij immers met name om gas. Wanneer jij meer moet stoken, betekent dit direct ook een veel hogere energierekening. Zonde, wanneer je dit ook nog eens voor de buitenlucht doet. Met name in oudere gebouwen is het vaak slecht met de isolatie gesteld. 

Gelukkig heeft het kabinet tevens enkele miljoenen euro’s uitgetrokken om subsidies te regelen, waarmee het isoleren van oudere woningen door mensen met een lager inkomen stukken aantrekkelijker wordt. Bekijk daarom of deze subsidies wellicht ook voor jou gelden. Hiermee kan je niet alleen het wooncomfort enorm verbeteren, maar ook fiks besparen op de energierekening.

3. De kleinste dingen zijn het meest effectief 

Veel mensen zijn bang dat ze wooncomfort inleveren wanneer ze energie gaan besparen. Niets is echter minder waar. Energie besparen hoeft echt niet te betekenen dat je geen apparaten in huis mag hebben en constant in de kou of het donker zit. Je hoeft je levensstijl niet drastisch om te gooien. De kleinste dingen zijn vaak al het meest effectief: 

  • Douche korter. Maak eventueel gebruik van een douchewekkertje 
  • Maak minder vaak gebruik van de wasdroger 
  • Zet de thermostaat standaard één a twee graden lager. De ideale temperatuur in huis ligt tussen de 19 en 21 graden
  • Zet een timer op de buitenverlichting, zodat je deze niet vergeet uit te zetten 
  • Zet apparaten volledig uit, niet enkel op stand-by 

Geld lenen, goed of slecht?

Geld lenen, goed of slecht

Op de één of andere reden wordt het lenen van geld voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of een nieuwe keuken gezien als een taboe. Ja, het is geen geheim dat Nederlanders niet graag over geld zaken praten. Maar toch zeggen we liever dat we goed sparen in plaats van dat we geld lenen om een aanschaf te doen. Waarom is dit en is het wel geoorloofd? In dit artikel zoeken we het uit.

Waarom geld lenen?

De meeste mensen lenen geld voor de aanschaf van een huis, een zogenaamde hypotheek. Deze vorm van lenen wordt over het algemeen wel geaccepteerd omdat het aanschaffen van een huis nu eenmaal wel heel erg veel geld kost. Slecht een heel erg klein percentage van de Nederlandse huiseigenaren heeft geen hypotheek, maar vrijuit het grootste deel heeft een openstaande hypotheek. Behalve een lening voor je huis kun je ook geld lenen voor andere dure aankopen, zoals een auto of een nieuwe keuken. In dit geval lenen mensen vaak omdat ze dit product wel nodig hebben, bijvoorbeeld voor werk of wonen, maar het forse bedrag niet per direct op kunnen hoesten. Geld lenen biedt dan een uitkomst om de kosten te spreiden over een langere periode. Ten slotte kun je ook geld lenen voor je vakantie of de aankoop van luxe producten zoals een duur horloge. Dit lijkt het meest dubieuze geval, ook al is het niet ongebruikelijk. Maar over het algemeen is het lenen van geld vooral aan te raden voor het overbruggen van grote bedragen die gebruikt worden voor nodige producten, zoals een auto die zorgt dat je op het werk komt, niet een vakantie die ook volgend jaar kon plaatsvinden mits je even had gespaard.

Voordelen van het lenen van geld

Er zijn dus in zekere gevallen zeker voordelen aan het lenen van geld. Gaat je auto kapot en kun je geen vervanger betalen, dan is het lenen van geld een goede oplossing. Het zorgt er niet alleen voor dat je nu gelijk je problemen kan oplossen, maar biedt daarnaast ook de mogelijkheid om je kosten te verspreiden over een langere periode. Maar het lenen van geld is niet alleen handig in gevallen van nood, maar ook om bepaalde aankopen naar voren te tillen. Zo kun je nog 10 jaar in dezelfde oude keuken blijven wonen, maar er ook voor kiezen om het geld te lenen en de aanschaf van een nieuwe keuken te vervroegen. Wel zo prettig voor jezelf.

Nadelen van het lenen van geld

Maar is het lenen van geld dan risicovrij? Nee, het lenen van geld is niet alleen rozengeur en maneschijn. Ten eerste moet een lening natuurlijk afbetaald worden. Dit gaat maandelijkse lasten met zich mee brengen waar je een langere tijd aan vast zit. Ga je geld lenen, dan moet je dus bereid zijn over een geruime tijd wat hogere vaste lasten te hebben. Het vervroegen van je aankoop brengt dus met zich mee dat je misschien later aankopen uit moet stellen.

Rente

Maar de aflossing is nog niet je grootste zorg. Iedereen kent de reclame, of eigenlijk waarschuwing, ‘geld lenen kost geld’. Voor iedereen, behalve studenten, geldt dit ook echt. Over je geleende geld betaal je namelijk rente aan de crediteur. De rente is eigenlijk de aanschafprijs van je geleende geld, de winst die je betaald aan de geldverstrekker. Je auto van 20000 euro kost dus eigenlijk 20000 plus de maandelijkse rente die je over een bepaalde periode betaald. Ook al ben je niet goed in wiskunde zul je inzien dat een auto met geleend geld kopen duurder is dan het kopen van een auto met eigen geld. Of je het dit waard vindt is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Dus taboe of goed te doen?

Geld lenen is dus zeker geen taboe, genoeg mensen doen het omdat het aardig wat voordelen met zich meebrengt. Maar of het lenen van geld ook aan te raden is hangt van meerdere factoren af. Hoe noodzakelijk is het product dat je wilt kopen voor je dagelijkse leven? Hoe snel heb je het product nodig? Durf je risico te nemen? Dit zijn de vragen die je jezelf moet afvragen bij het maken van een weloverwogen keuze. Kun je bijvoorbeeld absoluut geen nieuwe auto betalen, maar heb je die nu nodig voor je werk, dan is een lening een uitkomst en is het de kosten van het geleende geld misschien waard. Maar wil je nu graag dat dure horloge, terwijl je al 5 horloges hebt en je met een paar jaar sparen hem zelf kunt betalen, dan is het de extra kosten van lenen niet waard. De gouden regel die we aanraden is: leen zo weinig mogelijk en zo min mogelijk.