Ötzi, de ijsmummie met bijzondere tattoos

Lang dacht men dat de Egyptenaren de eerste waren die begonnen met tatoeëren. Niets blijkt minder waar! Met de vondst van ijsmummie Ötzi, vond men ook tatoeages van 5300 jaar geleden. Niet in Egypte, maar in Europa. Maar hoe zijn die tatoeages destijds gemaakt? En wat betekenen ze? Wij zochten het voor je uit.

Een mummie: griezelig of bijzonder?

Het woord ‘mummie’ associëren we vaak met iets griezeligs. Toch is het niet meer dan een goed geconserveerd lichaam na overlijden. In het oude Egypte waren ze expert in het mummificatieproces, met balsem en doeken. Maar soms is het de natuur die, geheel zonder opzet, zorgt voor de conservering van een lichaam. Dat is ook het geval bij ijsmummies.

Wanneer een dier of mens na overlijden door ijs wordt omgeven, wordt het lichaam perfect geconserveerd. Het lichaam verandert dan in een ijsmummie en wordt soms pas duizenden jaren later gevonden. Als de mummie al die tijd goed luchtdicht met het ijs omsloten is gebleven, is hij vaak nog in bijzondere goede staat als hij wordt uitgegraven.

De vondst van Ötzi 

De oudste gevonden ijsmummie in Europa is Ötzi. Het is het lichaam van een man die zo’n 5300 jaar geleden leefde, in wat we nu de Kopertijd noemen. Wandelaars vonden hem aan de rand van een gletsjer in de Ötztaler Alpen. Sindsdien is hij meerdere malen uitgebreid onderzocht.

De oudste tattoos

De spullen die Ötzi bij zich had, leren ons over de Kopertijd en over zijn status en bezigheden. Maar de onderzoekers waren ook erg gefascineerd door de tatoeages die op ze op zijn lichaam vonden. Tatoeages gemaakt met roet, dat in een sneetje in de huid is gewreven. Een primitieve manier van tatoeëren, die past bij de tijd waarin Ötzi leefde.

Een bijzondere ontdekking

Bij zulke oude tatoeages ga je je natuurlijk afvragen waar ze voor dienden. Hebben ze te maken met een bepaalde stam of een leefgebied? Zijn het trofeeën voor overwinningen? Vertellen de tattoos een verhaal? Onderzoekers bogen zich over dit vraagstuk en kwamen tot een interessante ontdekking: De tatoeages van Ötzi zijn zeer waarschijnlijk gezet om pijn te bestrijden. Meer dan 50 van de tattoos zitten op plekken waar hij lichamelijk ongemak had, bijvoorbeeld door artrose. Het is dus goed mogelijk dat men 5300 jaar geleden pijn bestreed met inkervingen en roet. Bijzonder!

Cultuur, Kunst ·
Ik hou van het leven. Ik heb zeer brede interesses, maar een bijzondere passie voor kunst en geschiedenis. Zij die de geschiedenis niet kennen, zijn gedoemd die te herhalen! Ik lever sinds juni 2020 bijdragen voor deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kunst voor aan de muur kopen? Word niet bedrogen!

Kunst

Kunst aan de muur is een aanwinst voor je interieur. Het maakt je huis gezellig en geeft het zeker karakter. Maar kunst kopen is een vak op zich. Het kiezen van een kunstwerk, het aanschaffen én ervoor zorgen dat je niet bedrogen wordt. 

Origineel of reproductie

Afhankelijk van je voorkeur en budget kun je kiezen uit een origineel kunstwerk of een reproductie van een bekend werk. Beiden prima opties, maar met een heel verschillend prijskaartje. Hoe bekender het kunstwerk en een kunstenaar is, hoe duurder het originele werk. Wordt een kunstwerk als origineel aangeboden? Zorg dan dat een kunstkenner het werk zorgvuldig checkt. Je wilt immers niet voor een origineel werk betalen terwijl je een reproductie aanschaft.

Goede controle

Wanneer je veel geld neerlegt voor een kunstwerk, wil je zeker weten dat je ook echt het door jou gekozen kunstwerk ontvangt. Zorg daarom dat je dit controleert bij het ophalen van het kunstwerk of bij de aflevering. Let op zaken als techniek, afmeting, materiaal, afbeelding en kwaliteit.

Kunst

Betaal niet te ver vooruit

Het liefst wil je pas betalen op het moment dat je tevreden bent over de aankoop en het goede werk in handen hebt. Dat kan wellicht niet altijd. Overleg of je tot die tijd eerst een aanbetaling doet of regel een overdrachtsmoment waarbij je gelijk oversteekt.

Een betrouwbare kunsthandelaar

De ene kunsthandelaar is de andere niet en het is niet altijd gemakkelijk om te zien of iemand betrouwbaar is. Kunsthandelaars met jarenlange ervaring hebben vaak veel referenties en tevreden klanten. Dat is een goede indicatie van hun betrouwbaarheid. Twijfel je? Vraag dan om referenties. En heb je er géén goed gevoel bij? Volg dan je instinct en blaas de koop zo snel mogelijk af.

Kies met je hart

Zwendel komt voor in iedere markt, dus ook in de kunstwereld. Gelukkig zijn er meer dan genoeg eerlijke handelaren die je de meest bijzondere kunstwerken kunnen verkopen. Kies kunst met je hart en volg je verstand in de afhandeling, dan komt het vast helemaal goed!

Kunst

Nederlandse influencer maakt moderne versies van beroemde schilderijen

Alle aanpassingen in het dagelijks leven rondom Covid-19, hebben de afgelopen maanden veel van ons gevraagd. Toen we allemaal thuis kwamen te zitten, draaide het soms om overleven en aanpassen, maar er waren ook momenten van ontspanning en creativiteit. De Nederlandse Anneloes besloot er het beste van te maken en ging creatief aan de slag. Ook daagde ze anderen uit mee te doen met ‘Tussen Kunst & Quarantaine’. Dat leverde duizenden leuke beelden op!


Credits: Lunéville & Vous 


Credits:
francesco tasselli

Simpel tijdverdrijf

Het was even schrikken toen we begin 2020 ineens massaal thuis moesten blijven. In het kader van leuk tijdverdrijf bedacht Anneloes een challenge voor haar huisgenoten: Tussen Kunst en Quarantaine. Zij moesten een beroemd schilderij namaken met huis-tuin-en-keukenproducten, zoals bijvoorbeeld WC papier, groente en servies. De anderen konden dan raden om welk kunstwerk het ging.


Credits:
Melanie Marsman

Van kleine challenge tot wereldwijde hit

De eerste foto’s op instagram werden zo goed ontvangen, dat Anneloes gemotiveerd werd om er mee door te gaan. Toen het Rijksmuseum haar begon te volgen op Instagram ging het project viral en was er geen houden meer aan. De hashtag #tussenkunstenquarantaine levert meer dan 49.000 bijdragen op. De internationale hashtag #betweenartandquarantine is goed voor nog eens ruim 32.000 foto’s. Jong en oud deden mee. Sommigen met slechts enkele voorwerpen, anderen met een volledige verkleedpartij, om zo een schilderij na te kunnen maken.


Credits:
Galerie Taglialatella Paris

Doe je ook mee?

Het instagramaccount Tussen Kunst & Quarantaine staat inmiddels vol met leuke inzendingen. We kozen een paar mooie exemplaren uit om je te inspireren om ook zèlf aan de slag te gaan. De tijd van thuisisolatie is wellicht voorbij, maar een challenge als deze werkt ook prima op regenachtige dagen of in een doodgewoon weekend.


Credits:
saharfardmehregan


Credits:
Elise Verhoeven Fashionstyling


Credits:
Kelsi Giguere


Credits:
claire salvo