Deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel een aanrader om af te sluiten

Bloemen op de grond gevallen met een kapotte vaas.

Voor een aantal verzekeringen ben je verplicht om ze af te sluiten. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld jouw zorgverzekering. Daarnaast zijn er nog verzekeringen, waar je toe verplicht wordt als je een hypotheek wil afsluiten bijvoorbeeld. Er zijn ook nog verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel handig om te hebben. Deze groep verzekeringen bespreken we in dit artikel.

Een aansprakelijkheidsverzekering

We weten allemaal dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Voornamelijk als je huisdieren of kleine kinderen hebt. Die ongelukken zijn haast niet te voorkomen. Het is alleen wel vervelend als het gebeurt, vooral als je bij een ander bent. Ga je lekker op visite bij een kennis en stoot je kleuter een dure vaas van tafel? Het is een situatie die je zomaar kan overkomen. 

In eerste instantie is het natuurlijk een vervelende situatie. Je wil dit probleem dat je hebt veroorzaakt meteen oplossen. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor zulke ongelukken. Het is dus heel verstandig om zo’n verzekering af te sluiten. Het zal namelijk vast en zeker niet de laatste vaas zijn die van tafel wordt gestoten. Zulke ongelukken gebeuren gewoon. 

Dit is natuurlijk maar een simpel voorbeeld, wat iedereen kan overkomen. Er zijn nog talloze voorbeelden te benoemen, waar je allemaal voor verzekerd bent als je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Het gaat dan altijd om schade die jij, je partner, kinderen en huisdieren veroorzaken bij een ander. Alhoewel je woning hier ook onderdeel van is, als een vallende dakpan schade veroorzaakt.

Een inboedelverzekering

Thuis kunnen er ook allerlei ongelukken gebeuren. Ook daar wil je natuurlijk voor verzekerd zijn. Als je een inboedelverzekering afsluit, ben je verzekerd voor schade die ontstaat bij onverwachte situaties. 

Stel jouw televisie wordt gestolen uit jouw woning, dan krijg je een vergoeding terug als je daar een schadeclaim voor indient. Ook als door een lekkage jouw hele bank beschadigd is, moet de verzekering die schade vergoeden. 

Alle losstaande spullen in jouw woning zijn verzekerd met een inboedelverzekering. De verzekering is officieel niet verplicht, maar wel altijd aan te raden als je ergens gaat wonen. Of het nu een huurhuis of koophuis betreft. Onverwachte situaties kunnen zich altijd voordoen. Liever elke maand premie betalen, dan dat je een grote kostenpost hebt en die zelf moet ophoesten. 

Een opstalverzekering

Voor sommige mensen is dit verplicht, maar lang niet voor iedereen. Je ziet vaak dat een hypotheekaanbieder dit type verzekering verplicht als je een koophuis gaat kopen. De kans is aanwezig dat jij ook al een opstalverzekering hebt. Woon je in een huurhuis? Dan heeft niemand je verplicht om deze verzekering af te sluiten, alhoewel het wel aan te raden is.

Als je bovenstaande verzekeringen af hebt gesloten dan ben je verzekerd voor schade die je aanbrengt aan spullen en schade die ontstaat bij onverwachte situaties. Het gaat hierbij om schade aan de inboedel. Of je het nou zelf doet of door een storm komt, maakt in dit geval niet uit, als je voor beide verzekerd bent.

Alleen er zijn ook nog spullen die onlosmakelijk aan je huis verbonden zijn. Ook die lopen kans op schade als er brand uitbreekt bijvoorbeeld. Die schade kan goed zichtbaar zijn op jouw ingebouwde keuken en je muren en kozijnen. Het zijn spullen die je niet zomaar weg kunt schuiven om ze te beschermen. Als je een opstalverzekering hebt afgesloten, ben je voor dit soort schade verzekerd. Eveneens vallen zonnepanelen en de omheining van jouw tuin hier ook onder. Je krijgt dan een vergoeding om die schade te laten repareren. 

Financieel ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geld lenen, goed of slecht?

Geld lenen, goed of slecht

Op de één of andere reden wordt het lenen van geld voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of een nieuwe keuken gezien als een taboe. Ja, het is geen geheim dat Nederlanders niet graag over geld zaken praten. Maar toch zeggen we liever dat we goed sparen in plaats van dat we geld lenen om een aanschaf te doen. Waarom is dit en is het wel geoorloofd? In dit artikel zoeken we het uit.

Waarom geld lenen?

De meeste mensen lenen geld voor de aanschaf van een huis, een zogenaamde hypotheek. Deze vorm van lenen wordt over het algemeen wel geaccepteerd omdat het aanschaffen van een huis nu eenmaal wel heel erg veel geld kost. Slecht een heel erg klein percentage van de Nederlandse huiseigenaren heeft geen hypotheek, maar vrijuit het grootste deel heeft een openstaande hypotheek. Behalve een lening voor je huis kun je ook geld lenen voor andere dure aankopen, zoals een auto of een nieuwe keuken. In dit geval lenen mensen vaak omdat ze dit product wel nodig hebben, bijvoorbeeld voor werk of wonen, maar het forse bedrag niet per direct op kunnen hoesten. Geld lenen biedt dan een uitkomst om de kosten te spreiden over een langere periode. Ten slotte kun je ook geld lenen voor je vakantie of de aankoop van luxe producten zoals een duur horloge. Dit lijkt het meest dubieuze geval, ook al is het niet ongebruikelijk. Maar over het algemeen is het lenen van geld vooral aan te raden voor het overbruggen van grote bedragen die gebruikt worden voor nodige producten, zoals een auto die zorgt dat je op het werk komt, niet een vakantie die ook volgend jaar kon plaatsvinden mits je even had gespaard.

Voordelen van het lenen van geld

Er zijn dus in zekere gevallen zeker voordelen aan het lenen van geld. Gaat je auto kapot en kun je geen vervanger betalen, dan is het lenen van geld een goede oplossing. Het zorgt er niet alleen voor dat je nu gelijk je problemen kan oplossen, maar biedt daarnaast ook de mogelijkheid om je kosten te verspreiden over een langere periode. Maar het lenen van geld is niet alleen handig in gevallen van nood, maar ook om bepaalde aankopen naar voren te tillen. Zo kun je nog 10 jaar in dezelfde oude keuken blijven wonen, maar er ook voor kiezen om het geld te lenen en de aanschaf van een nieuwe keuken te vervroegen. Wel zo prettig voor jezelf.

Nadelen van het lenen van geld

Maar is het lenen van geld dan risicovrij? Nee, het lenen van geld is niet alleen rozengeur en maneschijn. Ten eerste moet een lening natuurlijk afbetaald worden. Dit gaat maandelijkse lasten met zich mee brengen waar je een langere tijd aan vast zit. Ga je geld lenen, dan moet je dus bereid zijn over een geruime tijd wat hogere vaste lasten te hebben. Het vervroegen van je aankoop brengt dus met zich mee dat je misschien later aankopen uit moet stellen.

Rente

Maar de aflossing is nog niet je grootste zorg. Iedereen kent de reclame, of eigenlijk waarschuwing, ‘geld lenen kost geld’. Voor iedereen, behalve studenten, geldt dit ook echt. Over je geleende geld betaal je namelijk rente aan de crediteur. De rente is eigenlijk de aanschafprijs van je geleende geld, de winst die je betaald aan de geldverstrekker. Je auto van 20000 euro kost dus eigenlijk 20000 plus de maandelijkse rente die je over een bepaalde periode betaald. Ook al ben je niet goed in wiskunde zul je inzien dat een auto met geleend geld kopen duurder is dan het kopen van een auto met eigen geld. Of je het dit waard vindt is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Dus taboe of goed te doen?

Geld lenen is dus zeker geen taboe, genoeg mensen doen het omdat het aardig wat voordelen met zich meebrengt. Maar of het lenen van geld ook aan te raden is hangt van meerdere factoren af. Hoe noodzakelijk is het product dat je wilt kopen voor je dagelijkse leven? Hoe snel heb je het product nodig? Durf je risico te nemen? Dit zijn de vragen die je jezelf moet afvragen bij het maken van een weloverwogen keuze. Kun je bijvoorbeeld absoluut geen nieuwe auto betalen, maar heb je die nu nodig voor je werk, dan is een lening een uitkomst en is het de kosten van het geleende geld misschien waard. Maar wil je nu graag dat dure horloge, terwijl je al 5 horloges hebt en je met een paar jaar sparen hem zelf kunt betalen, dan is het de extra kosten van lenen niet waard. De gouden regel die we aanraden is: leen zo weinig mogelijk en zo min mogelijk.

Bitcoin. Kopen of niet?

Bitcoin

Steeds vaker wordt er gesproken over het kopen van bitcoins en of dit wel of niet een goede investering is. Feit is, dat cryptocurrency het geld van de toekomst is. En hoe eerder je instapt, hoe groter wellicht je kans op een mooie winst.

Investeren in Bitcoin

Direct een hele bitcoin kopen is voor veel starters op de crypto markt wat hoog gegrepen. Op het moment van schrijven is één enkele bitcoin zo’n € 10.000 waard. Maar ook met kleinere bedragen kun je beginnen met investeren. En dit is een heel goed moment om te beginnen.

De halving is achter de rug

In mei 2020 heeft er in de wereld van Bitcoin een halving plaatsgevonden. Dat houdt in dat mensen die bitcoins creëren vanaf dat moment nog maar de helft betaald krijgen voor hun werk. Dat lijkt vreemd, maar is in werkelijkheid een perfect uitgedacht systeem om devaluatie van de Bitcoin tegen te gaan. Zo’n halving heeft altijd enorm veel impact en zorgt ervoor dat bitcoins schaarser worden. Nu de meest recente halving net achter de rug is, is het historisch gezien de verwachting dat de waarde van de Bitcoin flink zal stijgen.

Bitcoin

Dé valuta in tijden van crisis

In tijden van crisis kunnen de euro en andere valuta in waarde dalen. Met de huidige onzekere tijden en een mogelijke economische crisis in het verschiet zou je spaargeld dus weleens flink kunnen slinken. Maar dat geldt niet voor bitcoins. Doordat er een vooraf gesteld maximaal aantal bitcoins is, weet men zeker dat er niet ‘zomaar’ nieuwe coins gemaakt worden om het gat van een crisis te dichten. Het Bitcoin-systeem is dus niet gevoelig voor inflatie.

Dit maakt de bitcoin de ideale valuta voor je spaargeld. Betalen kun je er in het dagelijks leven nog nauwelijks mee, maar sparen gaat des te beter. En nu men verwacht dat de waarde van de bitcoin de komende tijd enorm zal stijgen, is dit hét moment om in te stappen.

Bitcoin kopen? JA!

Vraag je ons of je bitcoins zou moeten kopen, dan zeggen wij ‘JA!’. Wie geld te besteden heeft aan een dergelijke manier van sparen, zou zeker in Bitcoin moeten investeren. Grote kans dat je je spaargeld in no-time ziet groeien.

Neem ook gerust eens een kijkje op ForexFreak.nl.

 

Bitcoin