8 tips voor meer rust en energie in je leefruimte

rust en energie in je huis

Je huis is pas echt een thuis als je er tot rust komt en nieuwe energie krijgt. Het is een plek waar je jezelf kunt zijn en waar je écht kunt ontspannen. Kom jij in je huis moeilijk tot rust? In dit artikel geven we je 8 tips voor meer rust en energie in je leefruimte.

Start met een rustige basis

Ook een rustig interieur mag best wat kleur bevatten. Leuk juist! Zorg daarbij wel dat de kleuren in balans zijn en dat je niet teveel contrasterende kleuren gebruikt. Door te starten met neutrale kleuren creëer je een rustige basis. Grijs, donkerblauw, aardetinten en zandtinten zijn kleuren die daar goed bij passen. Deze kun je bovendien goed combineren met rustige, natuurlijke materialen zoals hout, linnen en rotan.

Alles in balans

Een interieur dat klopt, straalt rust uit. Dat betekent niet alleen dat kleuren op elkaar moeten worden afgestemd, maar ook materialen, vormen en afmetingen. Een ronde tafel in een interieur waar verder alles rechte lijnen heeft, springt behoorlijk uit de toon. Blijf schuiven met meubels, haal regelmatig iets weg of voeg iets toe tot bijna alles in balans is.

Zacht en comfortabel

Kussens op de bank, een zacht plaid, een warm vloerkleed…dat zijn accessoires die je interieur comfortabel maken. En daar waar je comfortabel kunt zitten, kom je tot rust en krijg je nieuwe energie. Ga dus, zeker in de zithoek, voor zachte materialen om ultiem te ontspannen.

Sfeervolle verlichting

Net als materialen, speelt ook verlichting een belangrijke rol in je interieur. Het doel is een fijne plek te creëren, waar je je ook ’s avonds prettig voelt. Warm, dimbaar licht en kaarsjes zorgen voor een huiselijk gevoel waarbij je na een lange dag helemaal tot rust komt.

Haal de natuur dichterbij

Ken je dat gevoel van ontspanning wanneer je een wandeling maakt in de natuur? Dat gevoel kun je ook in huis halen. Planten en bloemen zorgen voor extra ontspanning in je leefruimte en stralen een heerlijke rust uit. Ook de planten in je tuin kunnen daarbij een handje helpen. Kies daarom voor buiten vooral winterharde planten die het hele jaar groen blijven. Dan geniet je het hele jaar door van de natuur in eigen huis en tuin.

Een heerlijke geur

Bewust en onbewust kan geur een heleboel met je doen. De geuren van jasmijn, lavendel, sandelhout en rozemarijn zorgen voor rust. Houd daar rekening mee als je plantjes voor in huis kiest. Op een andere manier geur in huis halen? Dan kun je kiezen voor geurkaarsen, wierook stokjes of een aroma diffuser met etherische oliën. Je zult zien dat een fijne geur in huis echt zorgt voor rust en nieuwe energie!

Opgeruimd staat netjes

Een inkoppertje natuurlijk, maar een opgeruimde omgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd. Geeft alles in huis een logische vaste plek en stop kleine rommeltjes in mandjes of opbergbakken. Dat scheelt enorm!

Laat die wind maar waaien

Nog een makkelijke tip: zorg voor frisse lucht. Ook als je interieur in orde is en voldoende rust uitstraalt, kun je de energie soms missen. Zet op zo’n moment even alle ramen en deuren open laat het lekker doorwaaien. Dan kun je daarna een stuk energieker verder met je werkzaamheden.

Begin klein

Ben je door onze tips enthousiast geworden om meer rust en energie in je leefruimte te creëren? Super! Pas wel op dat het je niet boven je hoofd groeit. Begin met één ruimte en werk stap voor stap het hele huis door. Zo voorkom je een huis vol chaos. Je zult zien dat je steeds beter ziet hoe je een ruimte kunt verbeteren.

Lichaam en Geest, Wonen ·
Ik hou van het leven. Ik heb zeer brede interesses, maar een bijzondere passie voor kunst en geschiedenis. Zij die de geschiedenis niet kennen, zijn gedoemd die te herhalen! Ik lever sinds juni 2020 bijdragen voor deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gas en elektra aansluiting aanvragen

Technische Aansluiting Gas en Elektriciteit

Er zijn een paar zaken die je moet regelen als je gaat verhuizen. Gas en elektra zullen dan hoog op je lijstje moeten staan. Als je die niet aansluit kun je in principe niks. Je zult geen water hebben, dus je kunt niet poetsen. Zonder gas kun je niet koken en zonder elektra, kan er geen enkel apparatuur aangesloten worden. Dat is natuurlijk nogal lastig met het klussen. Het aanvragen van gas en elektra is daarom een prioriteit. Hoe je dat allemaal aan moet vragen, leer je in dit artikel.

Aanvraag aansluiting gas en elektriciteit

Vanaf de dag dat je de sleutel van je huis krijgt, wil je natuurlijk voorzien zijn van gas en elektriciteit. Daarvoor moet je een aanvraag aansluiting gas en elektriciteit doen. Je kunt namelijk niet zelf elektriciteit en gas aansluiten. Dat moet geregeld worden door een energieleverancier. Je gaat immers verhuizen naar een bestaande woning, dus de technische aansluitingen zijn dan al aanwezig. 

Ga je verhuizen naar een nieuwbouw woning? Dan heb je die technische aansluiting gas en elektriciteit nieuwbouw niet eens meer nodig. Vanaf 2018 worden die namelijk niet meer aangelegd in nieuwbouw woningen. Dit heeft alles te maken met het energiezuinig maken van de huizen. In 2050 mag er geen aardgas meer gewonnen worden uit de grond. Daarom wordt er in nieuwbouw woningen al geen aardgas meer opgewekt. Vanaf 2018 wordt er in deze huizen alleen nog groen gas geleverd. Groen gas wordt niet opgewekt uit de grond, maar wordt juist geleverd vanuit natuurlijke grondstoffen. Als je in een nieuwbouwwoning gaat wonen leef je dus automatisch duurzamer, omdat je groen gas zult ontvangen. Aan het gebruik en de kwaliteit verandert natuurlijk niks. Het is alleen een duurzamere variant van gas en elektriciteit. 

Wanneer gas en elektriciteit aanvragen

Je vraagt je vast af wanneer je gas en elektriciteit aansluiten aan moet vragen. Het is verstandig om dit online te regelen, maximaal 2 weken voor de verhuisdatum. Dan heb je de meeste kans dat je van alle gas en elektriciteit meteen gebruik kunt maken op de dag van de verhuizing. Elektriciteit en gas aansluiten is zo gebeurd. Je moet wel het aanvraagproces natuurlijk naar waarheid invullen. Als je dat op tijd doet is de aansluiting gas en elektriciteit zo gebeurd. 

Elektriciteit en gas aansluiten 

De aansluiting gas en elektriciteit gebeurt vrij snel wanneer je deze online hebt aangevraagd. Gas elektriciteit aanvragen is redelijk simpel. Na het aanvraagproces wordt dit door de leverancier aangesloten. Bekijk wel altijd welke leverancier er bij jullie energiegebruik past. Vaak zijn er leuke aanbiedingen of acties te vinden, waar je gebruikt van kunt maken bij het afsluiten van het contract. De prijzen zijn de laatste tijd enorm gestegen, dus een aanbieding komt altijd goed van pas. Je kunt ook in een andere richting denken en jezelf richten op de toekomst. Voor de een is het laag houden van de kosten belangrijk, terwijl voor een ander duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Dat zal dus ook invloed hebben op de hoogte van je energierekening. 

Bedenk bij het afsluiten van een nieuw contract dus altijd wat je op dit moment belangrijk vind, dat maakt de volgende stap ook makkelijker. De volgende stap is namelijk het vergelijken van de verschillende aanbiedingen en eventuele leveranciers. Welke leverancier of deal het goedkoopst is, hangt ook af van jouw gezinssamenstelling en het energieverbruik. Het is dus moeilijk te zeggen welke aansluiting gas en elektriciteit kostprijs het voordeligst is. Bovendien veranderen de aanbiedingen natuurlijk ook continu. Het is echt een kwestie van vergelijken, als je op zoek bent naar een nieuwe gas en elektriciteit leverancier. Alleen door te vergelijken kun je de voordeligste gas en elektriciteitsrekening krijgen.

Jouw huis verwarmen? Zo kies je een radiator

Elektrische Badkamer Radiator

In Nederland kunnen we niet zonder verwarming. We zijn gewend om in de wintermaanden flink te stoken, zodat we binnenshuis geen kou hoeven te lijden. De meeste mensen hebben dan ook radiatoren in huis om de woning zo goed mogelijk te verwarmen. In vrijwel ieder huis hangen deze er ook al als je er komt wonen. Uiteraard zijn er wel meerdere opties, buiten de radiator die in jullie huis hangt. Lees je mee welke verschillende radiatoren er zijn?

In elk huis een radiator

In de meeste gevallen zul je radiatoren hebben hangen in het huis waar je komt wonen. Echter, dit is niet meer zo vanzelfsprekend. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor vloerverwarming. Dit zorgt er voor dat er geen radiator meer aan te pas hoeft te komen. Mensen kiezen ervoor omdat dit een duurzamere manier is van het verwarmen van het huis en bovendien is het een lust voor het oog. Radiatoren zijn natuurlijk niet per se de mooiste elementen in huis. 

De meeste huizen die ze wel nog hebben zijn voorzien van paneel radiatoren. Deze zijn er dan ook weer in verschillende soorten en maten. Er is dus veel keus, waar je je vaak niet eens druk om hoeft te maken. Als je eenmaal radiatoren hebt, zul je ze namelijk niet zo snel vervangen. Of het moet zijn dat je iets aan het uiterlijk wil veranderen. Dan zul je waarschijnlijk kiezen voor een designradiator. Een andere optie is om een radiatorombouw te laten maken. Op die manier werk je de radiator weg, terwijl de warmte nog steeds verspreid kan worden. 

De elektrische radiator

Vele huizen zijn dus voorzien van radiatoren. We hebben al kunnen lezen dat ze wel steeds vaker verdwijnen in woningen door de opkomst van vloerverwarming. Als de vorige bewoners vloerverwarming hadden liggen is het natuurlijk een gedoe om weer nieuwe radiatoren te plaatsen. In dat geval kun je eerder overstappen op een elektrische radiator. Deze zijn vaak gebruiksvriendelijker dan de normale radiator. Sommige zijn zelfs te bedienen via de Wi-Fi, wat in de tijd van nu een enorm groot voordeel is. 

Een elektrische radiator komt ook erg van pas op zolderkamers. In de winter koelt het daar enorm af en vaak is er geen vaste radiator aanwezig. In dat geval kun je voor een elektrische radiator kiezen. Het voordeel hiervan is dat je deze dichter bij je bed kan plaatsen, omdat deze niet vast staat. Zo heb je veel meer kans op een verwarmde kamer dan met een vaste radiator. 

Een andere ruimte, waar een elektrische radiator van pas komt, is de badkamer. Je hebt namelijk zogenaamde handdoekradiatoren. Deze radiator bevestig je aan de muur van de badkamer en staat daarom niet los. Het is de ideale radiator om de handdoeken op te drogen na het douchen. Bovendien biedt het meteen een opslagplek voor jouw handdoek. Zo hoef je ook niet te werken met andere ophanghaken of andere hangsystemen. 

Een radiator komt ook op kantoor vaak van pas. Als je ergens werkt waar de temperatuur centraal geregeld wordt, kun je wel eens kou ervaren in de wintermaanden. Het is dan ideaal als je een elektrische radiator mee kan nemen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een kantoor thuis. De laatste tijd gaan we steeds meer thuiswerken en moeten er kantoren gerealiseerd worden. Met een elektrische radiator ben je veel flexibeler qua kantoorplek. In het ergste geval kun je een kantoorplek in de garage maken. Dankzij een elektrische radiator hoef je in ieder geval geen kou te lijden. Bovendien hoef je ook niet veel in huis te veranderen om extra ruimte te creëren. De elektrische radiator opent deuren en biedt mogelijkheden. 

Voor welke ruimte zou jij er een aanschaffen?