8 tips voor meer rust en energie in je leefruimte

rust en energie in je huis

Je huis is pas echt een thuis als je er tot rust komt en nieuwe energie krijgt. Het is een plek waar je jezelf kunt zijn en waar je écht kunt ontspannen. Kom jij in je huis moeilijk tot rust? In dit artikel geven we je 8 tips voor meer rust en energie in je leefruimte.

Start met een rustige basis

Ook een rustig interieur mag best wat kleur bevatten. Leuk juist! Zorg daarbij wel dat de kleuren in balans zijn en dat je niet teveel contrasterende kleuren gebruikt. Door te starten met neutrale kleuren creëer je een rustige basis. Grijs, donkerblauw, aardetinten en zandtinten zijn kleuren die daar goed bij passen. Deze kun je bovendien goed combineren met rustige, natuurlijke materialen zoals hout, linnen en rotan.

Alles in balans

Een interieur dat klopt, straalt rust uit. Dat betekent niet alleen dat kleuren op elkaar moeten worden afgestemd, maar ook materialen, vormen en afmetingen. Een ronde tafel in een interieur waar verder alles rechte lijnen heeft, springt behoorlijk uit de toon. Blijf schuiven met meubels, haal regelmatig iets weg of voeg iets toe tot je interieur in balans is.

Zacht en comfortabel

Kussens op de bank, een zacht plaid, een warm vloerkleed…dat zijn accessoires die je interieur comfortabel maken. En daar waar je comfortabel kunt zitten, kom je tot rust en krijg je nieuwe energie. Ga dus, zeker in de zithoek, voor zachte materialen om ultiem te ontspannen.

Sfeervolle verlichting

Net als materialen, speelt ook verlichting een belangrijke rol in je interieur. Het doel is een fijne plek te creëren, waar je je ook ’s avonds prettig voelt. Warm, dimbaar licht en kaarsjes zorgen voor een huiselijk gevoel waarbij je na een lange dag helemaal tot rust komt.

Haal de natuur dichterbij

Ken je dat gevoel van ontspanning wanneer je een wandeling maakt in de natuur? Dat gevoel kun je ook in huis halen. Planten en bloemen zorgen voor extra ontspanning in je leefruimte en stralen een heerlijke rust uit. Ook de planten in je tuin kunnen daarbij een handje helpen. Kies daarom voor buiten vooral winterharde planten die het hele jaar groen blijven. Dan geniet je het hele jaar door van de natuur in eigen huis en tuin.

Een heerlijke geur

Bewust en onbewust kan geur een heleboel met je doen. De geuren van jasmijn, lavendel, sandelhout en rozemarijn zorgen voor rust. Houd daar rekening mee als je plantjes voor in huis kiest. Op een andere manier geur in huis halen? Dan kun je kiezen voor geurkaarsen, wierook stokjes of een aroma diffuser met etherische oliën. Je zult zien dat een fijne geur in huis echt zorgt voor rust en nieuwe energie!

Opgeruimd staat netjes

Een inkoppertje natuurlijk, maar een opgeruimde omgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd. Geeft alles in huis een logische vaste plek en stop kleine rommeltjes in mandjes of opbergbakken. Dat scheelt enorm!

Laat die wind maar waaien

Nog een makkelijke tip: zorg voor frisse lucht. Ook als je interieur in orde is en voldoende rust uitstraalt, kun je de energie soms missen. Zet op zo’n moment even alle ramen en deuren open laat het lekker doorwaaien. Dan kun je daarna een stuk energieker verder met je werkzaamheden.

Begin klein

Ben je door onze tips enthousiast geworden om meer rust en energie in je leefruimte te creëren? Super! Pas wel op dat het je niet boven je hoofd groeit. Begin met één ruimte en werk stap voor stap het hele huis door. Zo voorkom je een huis vol chaos. Je zult zien dat je steeds beter ziet hoe je een ruimte kunt verbeteren.

Lichaam en Geest, Wonen ·
Ik hou van het leven. Ik heb zeer brede interesses, maar een bijzondere passie voor kunst en geschiedenis. Zij die de geschiedenis niet kennen, zijn gedoemd die te herhalen! Ik lever sinds juni 2020 bijdragen voor deze website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit zijn de 7 belangrijkste voordelen van het dragen van bamboe kleding

Bamboe kleding, 7 belangrijke voordeelen

Het zal je niet ontgaan zijn dat bamboe kleding sterk in opkomst is. Heb je dit wel even gemist? Dan is het zeker tijd om je hier eens in te verdiepen. Er zijn immers zeer veel voordelen te benoemen van het dragen van bamboe kleding. We nemen in dit artikel met je door waarom ook jij het dragen van kleding van bamboe zeker in overweging moet nemen. 

Wat is bamboe?

Bamboe wordt omschreven als een grassoort met een hout- of boomachtig uiterlijk. Het is een zeer snelgroeiende grassoort dat bestaat uit 1575 geïdentificeerde soorten in 111 verschillende geslachten. Er zijn soorten die wel 1 meter per dag groeien maar dat is niet bij elk soort het geval. Er zijn soorten die “slechts” 5-20 cm per dag de lucht ingaan. Wat belangrijker is, is dat bamboe een sterke grassoort is en geen meststoffen en pesticiden nodig heeft om te groeien. Daarnaast kunnen bamboesoorten zich uitstekend ontwikkelen op voedselarme gronden en heeft het gras weinig water nodig. 

Bamboe voor het vervaardigen van kleding

Bamboe wordt gebruikt voor meerdere toepassingen waaronder voor kleding. Dankzij moderne technieken is men in staat om van bamboepulp een bamboevezel te maken. Hiervan wordt garen en stof gemaakt. De keuze voor bamboe is een vrij duurzame keuze. Uiteraard, geen enkele vezel voor textiel is 100% duurzaam maar bamboe is in dit opzicht wel een van de meest duurzame opties. Daarnaast heeft bamboe een aantal zeer praktische karakteristieke eigenschappen waardoor kleding van dit materiaal een uitstekend alternatief is voor bijvoorbeeld katoen. Wij zetten hieronder de belangrijkste voordelen van het dragen van bamboe kleding op een rijtje.

Dit zijn de 7 belangrijkste voordelen van het dragen van bamboe kleding 

  • Bamboe heeft een natuurlijke zachtheid en irriteert niet, ook niet als je een gevoelige huid hebt. Bamboe kleding voelt zeer comfortabel aan. 
  • Bamboe heeft een mooie natuurlijke glans zoals ook bij zijde het geval is. De aanschafprijs van bamboe ligt echter veel lager dan bij zijde het geval is.
  • Bamboe kleding is zeer makkelijk te onderhouden. Een bamboe boxershort kan bijvoorbeeld gewoon in de wasmachine en in de droger. Daarnaast is dit een kreukvrije stof die je niet hoeft te strijken.
  • Bamboe heeft een groot absorberend vermogen door de ronde gladde structuur van de bamboevezel. De stof bestaat uit kleine microgaatjes die ervoor zorgen dat bamboe drie keer zoveel vocht absorbeert dan katoen. De structuur van bamboe zorgt ervoor dat de stof meer ademt en de warmte beter kan reguleren.  
  • Bamboe is van nature antibacterieel en anti schimmel. Dit is bij synthetische stoffen uiteraard niet het geval. Dit is de reden dat je sneller een zweetgeur zou ruiken in synthetische kleding dan het geval is in bamboe kleding. 
  • Bamboe is hypoallergeen. Dit betekent dat je kleding van dit materiaal geen allergische reacties zal veroorzaken.
  • Bamboe is antistatisch en biedt bescherming tegen UV. Als je bamboe kleding draagt, loop je minder kans op UV gerelateerde (huid) aandoeningen.

 

De revolutie van het led licht

De revolutie van het led licht

In de jaren 90 van de vorige eeuw werd ontdekt dat led ook geschikt was voor het verlichten woningen en zakelijke gebouwen. Tot die tijd werd het uitsluitend gebruikt voor het ‘aan en uit lichtje’ in de schakelaar van machines. Het duurde daarna nog een aantal jaren voordat de kinderziekten waren opgelost en ook iedere kleurencombinatie kon worden gemaakt. 

Vandaag de dag zijn ledlampen gewoon de meest verstandige keuze voor iedere vorm van verlichting thuis of op de zaak. Inmiddels is er ook led tl ter vervanging van ouderwetse buizen en kan je led lampen in alle gewenste kleuren kopen. Maar wat maakt led nu zoveel beter dan andere lampen? Hieronder kan je dat lezen.

1. Betrouwbaarheid

Als je kiest voor een ledlamp, weet je zeker dat die betrouwbaarder is dan andere lichtbronnen. Een ledlamp kan veel beter tegen een stootje dan andere lampen en wordt niet zo warm als lampen op basis van het gloei-principe. Een led lamp kan je overal in huis en buiten gebruiken met de zekerheid dat je er jarenlang plezier van zal hebben en er geen omkijken naar hebt.

2. Efficiënt en duurzaam

Een ledlamp is door de superieure technologie die daarin wordt gebruikt, duurder dan een ouderwetse gloeilamp. Gloeilampen kun je ook alleen maar kopen uit restanten op voorraad want die worden niet meer nieuw gemaakt. Dat is ook logisch omdat een led lamp met 20% van de energie dezelfde hoeveelheid licht geeft als een gloeilamp. Qua kosten verdient zich een led lamp dan ook zeer snel terug. Maar er is meer goed nieuws. 

Een kwalitatief goede spaarlamp gaat gemiddeld 12.000 uur mee, bij een ledlamp mag je rekenen op maar liefst 50.000 uur. Gelet op het relatief geringe verbruik en de lange levensduur is led licht ook zeer geschikt om buiten te gebruiken. In combinatie met bijvoorbeeld een batterij op zonne-energie kan je buiten verlichting realiseren zonder leidingen van binnen te hoeven doortrekken. Goed voor beveiliging en ideaal als decoratie.

3. Overal toepasbaar

Ledlampen zijn er voor iedere armatuur of model lamp huis. Kies je bijvoorbeeld voor led tl dan hoef je daar geen nieuwe armaturen voor aan te schaffen omdat deze buizen naadloos passen in de oude bakken. Deze lampen geven vergelijkbaar licht als de oude buizen gevuld met gas. Ze starten echter op zonder flikkeren en zijn ook beter voor de ogen tijdens het werk. Ook zijn ze minder kwetsbaar dan het oude systeem.

Zowel thuis als op de zaak kan je met led kiezen voor diverse vormen van verlichting. Dat geldt voor inbouwspotjes tot staande, hangende of vloerlampen. Er zijn echter ook nieuwe toepassingen zoals een led paneel. Met een dergelijk paneel kan je voor bijzondere lichteffecten zorgen, zowel in het interieur thuis als op een zakelijke locatie. Voor elke woonstijl kun je geschikte verlichting vinden.

Waar led licht vroeger als ‘koud’ werd beschouwd, zijn nu alle kleurcombinaties mogelijk. Dat betekent dat je kan kiezen voor fel licht waar het nodig is en elders de sfeer kan realiseren die jij zoekt.