De tulp als investering? Geschiedenis van de grootste speculatiebubbel ter wereld

Wereldwijd staat de tulp bekend als nationaal symbool voor ons kikkerlandje. De kleurrijke bloemen zijn razend populair en de bloeiende bollenvelden trekken ieder jaar veel bekijks. Toch is de tulp bij lange na niet zo populair als in de zeventiende eeuw. Investeerders rolden over elkaar heen om tulpen te bemachtigen en er ontstond een ware tulpenmanie onder handelaars. 

Dwaze tulpenhandel in de Gouden Eeuw

Tussen 1634 en 1637 werd er volop gespeculeerd: Tulpenbollen waren gouden handel en hét product om nu in te investeren. Het duurde niet lang of de prijzen van de tulp schoten de pan uit. Tulpenbollen werden verkocht voor bedragen die hoger waren dan het salaris van een ervaren vakman. Zelfs in opties op tulpen die nog in de grond zaten werd gespeculeerd. Men droomde van snelle rijkdom.

Een grote economische bubbel

Wie het van een afstand bekeek zou gedacht kunnen hebben dat investeerders hun verstand hadden verloren. Nooit eerder in de wereldgeschiedenis beschreven economen zo’n speculatiegolf. De term ‘tulpenmanie’ zou hierdoor nog vaak gebruikt worden als metafoor voor een grote economische bubbel.

Bizarre prijzen

De Hollandse tulp ging tijdens het hoogtepunt van de tulpenmanie voor bizar hoge prijzen over de toonbank. Terwijl er door handelaren nog steeds gespeculeerd werd, keerde het gewone volk zich tegen hen. Er werden pamfletten gemaakt waarin handelaars als zondaars werden aangesproken. Burgers zagen speculatie in die tijd als gokken en waarschuwden voor deze verdere handelspraktijken. 

Een anonieme schrijver uit Hoorn schreef in zijn pamflet in 1936 dat de paars-witte papegaaitulp Viceroi  tulp op dat moment evenveel waard was als 4 karrenvrachten rogge, 8 vette varkens, 4 vette ossen, 12 dikke schapen, 2 vaten wijn, 2 karrenvrachten tarwe, 4 vaten bier, 1000 pond kaas, 2 tonnen boter, een zilveren kelk, een bed, een aantal kledingstukken én een schip om deze vracht in te vervoeren. Bizar!

De bubbel knapt

Het einde van de gekte kwam in zicht toen bleek dat veel floristen tulpen hadden verkocht die zij niet bezaten, aan kopers die daar helemaal geen geld voor hadden. De bel knapte en de tulpenhandel stortte in. Als typisch Nederlands product kwam de tulp de crash wel weer te boven, maar de tulpenmanie was voorgoed voorbij.

Business, Geschiedenis ·
Ik hou van het leven. Ik heb zeer brede interesses, maar een bijzondere passie voor kunst en geschiedenis. Zij die de geschiedenis niet kennen, zijn gedoemd die te herhalen! Ik lever sinds juni 2020 bijdragen voor deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elektrisch rijden: is dat de toekomst?

Elektrisch rijden

Waar we een aantal jaar geleden hoorden dat er auto’s zouden rijden op elektriciteit, krabden we ons massaal achter de oren. Toch zijn vandaag de dag de elektrische auto’s niet meer weg te denken uit het wagenpark. En dat worden er alleen maar meer. Maar, wanneer zal dat gebeuren en zit er überhaupt toekomst in deze elektrische wagens? Je leest het hieronder.

Elektrisch is aantrekkelijk

Het wordt steeds gebruikelijker om voor een elektrische auto te kiezen. Je kunt hem bijvoorbeeld kopen, maar het is ook aantrekkelijk om een elektrische auto te leasen. Een elektrische auto lease je in ten eerste voordelig: je hoeft het bedrag niet in een keer neer te leggen, maar je verspreidt het. Daarnaast hoef je natuurlijk tot 2025 geen bpm en mrb te betalen. Ook de bijtelling is voor zakelijke rijders een stuk minder dan wanneer je een brandstofauto zal leasen. Daarnaast zitten er nog veel meer fiscale voordelen verbonden aan een elektrische auto. Al met al word je dus gestimuleerd door de overheid om te kiezen voor een volledig elektrische auto. Je leest er alles over wanneer je zoekt op ‘auto lease zakelijk’.

Klimaatvervuiling

Maar waarom is het zo belangrijk om voor een elektrische auto te kiezen? Dat antwoord is simpel, want we kampen met klimaatvervuiling. Er wordt namelijk enorm veel CO2 uitgestoten, en deze grote hoeveelheid wordt grotendeels veroorzaakt door de brandstofauto’s. Als we massaal overstappen naar een elektrische variant kunnen wij de CO2-uitstoot een stuk verminderen. En er zijn al een aantal automerken die daarin meegaan: zo willen Volvo en Ford vanaf 2030 hun verkoop van brandstofauto’s stopzetten. Ook willen ze in het Verenigd Koninkrijk vanaf 2035 vaarwel zeggen tegen het aanbod van alle brandstofauto’s. De kans is daarom ook groot dat de EU hierin mee zal gaan.

De toekomst

Gelukkig zijn wij als Nederlanders goed bezig met het elektrisch rijden. We staan namelijk al in de top-5 van de wereld waar we de meeste aandacht besteden aan elektrische auto’s. Vorig jaar waren er al 198.000 mensen trotse eigenaar geworden van een elektrische auto en dat zullen er alleen maar meer worden. Nu vinden veel mensen een elektrische auto nog duur in de aanschaf, maar er wordt verwacht dat dat in de toekomst gaat veranderen. De accu in de elektrische auto maakt het namelijk zo duur. Toch is het kort door de bocht om te zeggen dat elektrisch rijden de toekomst is. Er zijn een boel punten die verbeterd kunnen worden, zoals de dure accu en de actieradius. Gelukkig vliegen de nieuwste ontwikkelingen ons om de oren waardoor de elektrische auto nóg aantrekkelijker wordt gemaakt. Toch kun je nooit zeker zeggen hoe de toekomst er voor de elektrische auto uit ziet.

3 manieren waarop je eenvoudig veel geld op je energierekening kunt besparen

Temperatuur Verlagen

Energieleveranciers mogen al sinds 2004 hun eigen prijzen bepalen. Sindsdien is het veel aantrekkelijker geworden om regelmatig over te stappen. Zeker gezien er een flinke concurrentiestrijd heerst. Inmiddels is heel Nederland opgeschrikt door het nieuws van de stijgende energieprijzen voor het komende jaar. Naar verwachting zullen de meeste mensen honderden euro’s extra gaan betalen vanaf januari 2022. Hoog tijd om hier dus iets aan te veranderen. Hoewel we de stijgende energieprijzen niet in de hand kunnen houden en het kabinet er gelukkig wel alles aan doen om die stijging te compenseren, zijn er gelukkig ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om eenvoudig geld op je energierekening te besparen. In dit artikel vind je 3 tips! 

1. Energie vergelijken 

Energie vergelijken is op dit moment belangrijker dan ooit. Er zijn ontzettend veel grote energieleveranciers die in de juiste tijden veel energie hebben ingekocht. Dit betekent ook dat zij zelfs vanaf januari 2022 hun prijzen relatief stabiel kunnen houden. Dat is natuurlijk heel goed nieuws. Helaas zijn er ook bedrijven die ontzettend veel geld gaan vragen. Simpelweg omdat ze geen andere keus hebben. 

Energie vergelijken is daarom juist nu ontzettend belangrijk. Niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven. Energie vergelijken mkb kan gelukkig ook heel eenvoudig online worden gedaan. Er zijn tal van verschillende vergelijkingstools online te vinden, waarmee je eenvoudig de goedkoopste energieleverancier kunt vinden. Overstappen is niet alleen nog nooit zo gemakkelijk geweest, maar levert op dit moment ook nog eens verreweg het meest op. 

2. Isoleren 

Het isoleren van de woning blijft ontzettend belangrijk. Zeker als we kijken naar de stijgende energieprijzen. Het gaat hierbij immers met name om gas. Wanneer jij meer moet stoken, betekent dit direct ook een veel hogere energierekening. Zonde, wanneer je dit ook nog eens voor de buitenlucht doet. Met name in oudere gebouwen is het vaak slecht met de isolatie gesteld. 

Gelukkig heeft het kabinet tevens enkele miljoenen euro’s uitgetrokken om subsidies te regelen, waarmee het isoleren van oudere woningen door mensen met een lager inkomen stukken aantrekkelijker wordt. Bekijk daarom of deze subsidies wellicht ook voor jou gelden. Hiermee kan je niet alleen het wooncomfort enorm verbeteren, maar ook fiks besparen op de energierekening.

3. De kleinste dingen zijn het meest effectief 

Veel mensen zijn bang dat ze wooncomfort inleveren wanneer ze energie gaan besparen. Niets is echter minder waar. Energie besparen hoeft echt niet te betekenen dat je geen apparaten in huis mag hebben en constant in de kou of het donker zit. Je hoeft je levensstijl niet drastisch om te gooien. De kleinste dingen zijn vaak al het meest effectief: 

  • Douche korter. Maak eventueel gebruik van een douchewekkertje 
  • Maak minder vaak gebruik van de wasdroger 
  • Zet de thermostaat standaard één a twee graden lager. De ideale temperatuur in huis ligt tussen de 19 en 21 graden
  • Zet een timer op de buitenverlichting, zodat je deze niet vergeet uit te zetten 
  • Zet apparaten volledig uit, niet enkel op stand-by