Positief denken. Hoe pak je dat aan?

Positief

We geloven massaal dat positieve mensen gelukkiger en succesvoller zijn en dat het leven zoveel leuker is als je er positief in staat. Maar positief denken gaat niet altijd vanzelf. Als je stress hebt of problemen, beland je al snel in een negatieve spiraal. Misschien ben je zelfs wel iemand die van nature eerder het pad van negatieve gedachten kiest. In dit artikel delen we daarom praktische tips voor positief denken. 

Breng tijd door met positieve mensen

Gedrag van anderen is aanstekelijk. Zorg daarom dat je veel tijd doorbrengt met mensen die positief in het leven staan. Je zult al snel merken dat gesprekken dan ook een positieve insteek hebben en dat jouw kijk op dingen verandert.

Strooi met complimenten

Maak er een gewoonte van om mensen complimenten te geven en wees daarin oprecht. Dit helpt je om in iedere situatie het goede in mensen te zien. Door dat goede dan ook te benoemen, draag je voor jezelf én voor de ander bij aan een positief gevoel. En de glimlach die je terugkrijgt als reactie op je compliment is veel waard.

Wees dankbaar voor wat je hebt

Dankbaarheid is een simpel maar heel effectief concept om meer positiviteit in je leven te brengen. Hoe rottig je omstandigheden ook zijn, er zijn altijd dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Noem daarom ‘s avonds voor het slapen gaan en ‘s ochtends als je opstaat 5 dingen waar je dankbaar voor bent. Je kunt deze dingen ook dagelijks opschrijven zodat je terug kunt kijken naar al het goede in je leven. Dat is enorm goed voor je mindset!

Positief

Leef in het nu

Je kunt uren peinzen over het verleden of je zorgen maken over de toekomst, maar dit leidt vaak tot negatieve gedachten. Roep jezelf daarom een halt toe en leef bewust in het nu. Dit is het moment dat er toe doet en dit is ook het moment dat je kunt beïnvloeden door je gedachten en je gedrag.

Stop met vergelijken

Het vergelijken van jezelf met anderen zorgt vaak voor onzekerheid en negatieve gedachten. Er zijn immers altijd mensen die je beter, mooier en succesvoller kunt vinden dan je jezelf vindt. Zonde van je energie! Denk positief over jezelf en maak je niet druk over wat anderen van je vinden.

Maak er een gewoonte van

Net als met iedere andere gewoonte die je wil aanleren, heeft ook het positief leren denken tijd nodig. Neem die tijd, maar wees je er bewust van dat jij zelf de controle hebt. Door dagelijks te oefenen om bewust positief te denken, zal het steeds vanzelfsprekender voor je worden.

Positief

Lichaam en Geest ·
Ik hou van het leven. Ik heb zeer brede interesses, maar een bijzondere passie voor kunst en geschiedenis. Zij die de geschiedenis niet kennen, zijn gedoemd die te herhalen! Ik lever sinds juni 2020 bijdragen voor deze website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *