Geld lenen, goed of slecht?

Geld lenen, goed of slecht

Op de één of andere reden wordt het lenen van geld voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of een nieuwe keuken gezien als een taboe. Ja, het is geen geheim dat Nederlanders niet graag over geld zaken praten. Maar toch zeggen we liever dat we goed sparen in plaats van dat we geld lenen om een aanschaf te doen. Waarom is dit en is het wel geoorloofd? In dit artikel zoeken we het uit.

Waarom geld lenen?

De meeste mensen lenen geld voor de aanschaf van een huis, een zogenaamde hypotheek. Deze vorm van lenen wordt over het algemeen wel geaccepteerd omdat het aanschaffen van een huis nu eenmaal wel heel erg veel geld kost. Slecht een heel erg klein percentage van de Nederlandse huiseigenaren heeft geen hypotheek, maar vrijuit het grootste deel heeft een openstaande hypotheek. Behalve een lening voor je huis kun je ook geld lenen voor andere dure aankopen, zoals een auto of een nieuwe keuken. In dit geval lenen mensen vaak omdat ze dit product wel nodig hebben, bijvoorbeeld voor werk of wonen, maar het forse bedrag niet per direct op kunnen hoesten. Geld lenen biedt dan een uitkomst om de kosten te spreiden over een langere periode. Ten slotte kun je ook geld lenen voor je vakantie of de aankoop van luxe producten zoals een duur horloge. Dit lijkt het meest dubieuze geval, ook al is het niet ongebruikelijk. Maar over het algemeen is het lenen van geld vooral aan te raden voor het overbruggen van grote bedragen die gebruikt worden voor nodige producten, zoals een auto die zorgt dat je op het werk komt, niet een vakantie die ook volgend jaar kon plaatsvinden mits je even had gespaard.

Voordelen van het lenen van geld

Er zijn dus in zekere gevallen zeker voordelen aan het lenen van geld. Gaat je auto kapot en kun je geen vervanger betalen, dan is het lenen van geld een goede oplossing. Het zorgt er niet alleen voor dat je nu gelijk je problemen kan oplossen, maar biedt daarnaast ook de mogelijkheid om je kosten te verspreiden over een langere periode. Maar het lenen van geld is niet alleen handig in gevallen van nood, maar ook om bepaalde aankopen naar voren te tillen. Zo kun je nog 10 jaar in dezelfde oude keuken blijven wonen, maar er ook voor kiezen om het geld te lenen en de aanschaf van een nieuwe keuken te vervroegen. Wel zo prettig voor jezelf.

Nadelen van het lenen van geld

Maar is het lenen van geld dan risicovrij? Nee, het lenen van geld is niet alleen rozengeur en maneschijn. Ten eerste moet een lening natuurlijk afbetaald worden. Dit gaat maandelijkse lasten met zich mee brengen waar je een langere tijd aan vast zit. Ga je geld lenen, dan moet je dus bereid zijn over een geruime tijd wat hogere vaste lasten te hebben. Het vervroegen van je aankoop brengt dus met zich mee dat je misschien later aankopen uit moet stellen.

Rente

Maar de aflossing is nog niet je grootste zorg. Iedereen kent de reclame, of eigenlijk waarschuwing, ‘geld lenen kost geld’. Voor iedereen, behalve studenten, geldt dit ook echt. Over je geleende geld betaal je namelijk rente aan de crediteur. De rente is eigenlijk de aanschafprijs van je geleende geld, de winst die je betaald aan de geldverstrekker. Je auto van 20000 euro kost dus eigenlijk 20000 plus de maandelijkse rente die je over een bepaalde periode betaald. Ook al ben je niet goed in wiskunde zul je inzien dat een auto met geleend geld kopen duurder is dan het kopen van een auto met eigen geld. Of je het dit waard vindt is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Dus taboe of goed te doen?

Geld lenen is dus zeker geen taboe, genoeg mensen doen het omdat het aardig wat voordelen met zich meebrengt. Maar of het lenen van geld ook aan te raden is hangt van meerdere factoren af. Hoe noodzakelijk is het product dat je wilt kopen voor je dagelijkse leven? Hoe snel heb je het product nodig? Durf je risico te nemen? Dit zijn de vragen die je jezelf moet afvragen bij het maken van een weloverwogen keuze. Kun je bijvoorbeeld absoluut geen nieuwe auto betalen, maar heb je die nu nodig voor je werk, dan is een lening een uitkomst en is het de kosten van het geleende geld misschien waard. Maar wil je nu graag dat dure horloge, terwijl je al 5 horloges hebt en je met een paar jaar sparen hem zelf kunt betalen, dan is het de extra kosten van lenen niet waard. De gouden regel die we aanraden is: leen zo weinig mogelijk en zo min mogelijk.

Financieel ·

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sim only, de beste keuze voor jouw telefoonabonnement

Zakelijke Vrouw met Telefoon

Loopt jouw telefoon abonnement bijna af en ben je op zoek naar de juiste deal? Heel verstandig! Nog verstandiger is om dan voor een sim only abonnement te kiezen. Je bent dan namelijk geen dief van je eigen portemonnee. Heb je nog meer redenen nodig om over te stappen naar sim only? Je leest alles over dit type telefoonabonnement in dit artikel.   

Altijd lage kosten 

Als je voor een sim only abonnement kiest, dan koop je als het ware alleen een simkaart. Hierdoor blijven je kosten ook laag. Je hoeft namelijk geen telefoon af te betalen. Als je voor een ander type abonnement kiest, betaal je altijd meer. Je kiest dan namelijk een telefoon, die je erbij koopt. Deze hoef je dan niet in een keer te betalen. Je betaalt die per maand af, naast je abonnementskosten. Zo wordt je telefoon abonnement enorm duur per maand, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Onbedoeld betaal je dan ook meer voor de telefoon, dan wanneer je die los aanschaft.   

Geen BKR-registratie 

Als je een telefoon bij je abonnement koopt, dan sluit je als het ware een lening af. Je gaat die telefoon dan binnen een paar jaar afbetalen. Aangezien de provider daarmee een lening met je afsluit worden er ook andere zaken in werking gezet. Zo krijg je dus een positieve BKR-registratie als je voor deze abonnementsvorm kiest. Mocht er iets mis gaan met betalen, dan verandert dit natuurlijk in een negatieve registratie. Hier zul je altijd problemen mee houden, wanneer je een huis wil kopen of een andere lening af wil sluiten.  

Om dat allemaal te voorkomen, kun je beter voor een sim only abonnement kiezen. Die simkaart die je koopt, kan er namelijk niet voor zorgen dat je in de problemen komt. Je kiest hierbij niet voor een lening en hebt dan ook niet met BKR registraties te maken.   

Maandelijks jouw abonnement aanpassen 

Als je voor een sim only abonnement kiest, komen er nog meer voordelen bij kijken. Je kunt namelijk zelf je bundel aanpassen. Zo kun je per maand kijken wat je nodig hebt. Stel je gaat in de zomer op vakantie, dan heb je wellicht meer belminuten nodig, omdat je dagelijks contact wil houden met het thuisfront. In de winter heb je misschien weer extra MB’s internet nodig, omdat je je dan toch maar thuis zit vanwege het weer.  

 Zo zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden te verzinnen. Het is in ieder geval een groot voordeel dat je je abonnement maandelijks kan aanpassen. Dat is bij veel andere abonnementen niet, omdat je daar gewoon een vast bedrag voor betaald. Als je het wil aanpassen, dan kun je het vaak alleen maar duurder maken, maar niet goedkoper.   

Een flexibel abonnement 

We hebben al gezien dat een sim only abonnement flexibel is omdat je deze aan kan passen per maand. Er zitten alleen nog meer flexibele voordelen aan zo’n abonnement. Kies voor het sim only nummerbehoud, om te allen tijde jouw eigen nummer te behouden. Het is namelijk goed om over te stappen van provider, maar het behouden van je nummer is ook wel essentieel. 

 Het is nogal een gedoe om bij alle instanties jouw nummer te gaan wijzigen. Jouw nummer behouden is daarom ook de verstandigste optie. Gelukkig is dat mogelijk als je voor een sim only abonnement kiest. Je zou er zelfs een zakelijk nummer bij af kunnen sluiten. Voornamelijk als je op de bouw werkt, zul je toch een oude telefoon willen nemen. Mocht deze kapot vallen, dan komt dat niet zo hard aan als met een gloednieuwe telefoon. Bovendien betaal je maar een paar tientjes voor jouw sim only abonnement.  

De meest populaire manieren om online te betalen

Online Betalen met je Mobiel

Net zoals we meer entertainment online zoeken, doen we met zijn allen ook steeds meer online aankopen. Maar als je wat koopt, moet je daar ook voor betalen. En met cash geld kan dat natuurlijk niet. De financiële wereld had hier razendsnel een antwoord op, en met online betaalservices zijn inmiddels miljarden gemoeid. 

Betalingen online worden meestal onmiddellijk uitgevoerd zodat de ontvanger onmiddellijk over het geld kan beschikken na een transactie. De bestelling kan dan direct worden klaargemaakt en naar de klant worden gestuurd. 

Maar er kunnen in plaats van goederen ook diensten worden aangekocht. Denk aan software en spelletjes die gedownload kunnen worden, of streamingdiensten die films en series aanbieden. Ook stortingen op sites zoals bet777.be, waarbij je na de storting weddenschappen kunt plaatsen op je favoriete sportteam, doe je via online betaaldiensten.

Meest voorkomende online-betaalmethoden

Om goederen of diensten te kopen moet je dus gebruikmaken van een online betaalmethode. Laten we eens bekijken welke door Nederlanders het meest gebruikt worden.

iDEAL

De methode die door je eigen bank wordt aangeboden, iDEAL, is in Nederland veruit de meest populaire manier om op het internet te betalen. Wat je ook koopt of bestelt, de manier waarop je betaalt is hetzelfde als wanneer je een gewone elektronische bankoverschrijving zou uitvoeren: via internetbankieren.

Creditcards

De oudste manier om online te betalen is de creditcard. In Nederland zijn Visa en Mastercard de meest gebruikte kaarten. Het is een betaalmethode waarbij hert verschuldigde bedrag wordt voorgeschoten, en pas op het einde van de maand van je rekening wordt afgeschreven. 

Internet betaalbedrijven

Mobiele Betaalmogelijkheden

Samen met de opkomst van het internet is er een geheel nieuwe financiële industrie ontstaan, de online betaalbedrijven. Ze kunnen beschouwd worden als ‘tussenpersonen’ waarmee je veilig geldzaken op het internet kunt regelen. 

Het meest bekende is PayPal, dat ondertussen al meer dan twintig jaar deze diensten verleent. Bij deze betaalprovider heb je geen kaart of bankpas nodig om je betalingen uit te voeren. PayPal maakt gebruik van je e-mailadres om je te identificeren als eigenaar van de PayPal ewallet.

Een tweede speler op die markt is Trustly. Dit Zweedse bedrijf startte met haar dienstverlening in het Hoge Noorden, en is nu via Duitsland en Nederland ook in het grootste deel van Europa actief. Ook intercontinentaal staan ze niet stil. In Australië is de betaalmethode ook al gelanceerd, en staat, als we juist geïnformeerd zijn, de verovering van Azië als volgende op de agenda.

Geschenkkaarten

Geschenkkaarten met een geldwaarde worden gebruikt om als cadeau te geven, maar ook om online betalingen te doen die helemaal anoniem zijn. Zowel bij de aankoop als bij het online gebruik zal niet naar je identiteit gevraagd worden.

Ewallets

Een e-wallet is een elektronische portefeuille. Skrill en Neteller zijn de bekendste namen. Je maakt bij deze bedrijven een account aan, en kunt daarna geld laden op je virtuele portemonnee. Met dat geld kun je dan direct betalingen uitvoeren bij webshops en dienstverleners die deze betaaloptie accepteren.

Cryptomunten

Deze betaalmethode is vrij nieuw en nogal onorthodox. Het zijn virtuele munten die geen enkele binding hebben met een bank of regering. Crypto’s worden ook wel eens de munteenheid van het volk genoemd. In een volgende blog zullen we deze online betaalmethode apart verder belichten.