Geld lenen, goed of slecht?

Geld lenen, goed of slecht

Op de één of andere reden wordt het lenen van geld voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of een nieuwe keuken gezien als een taboe. Ja, het is geen geheim dat Nederlanders niet graag over geld zaken praten. Maar toch zeggen we liever dat we goed sparen in plaats van dat we geld lenen om een aanschaf te doen. Waarom is dit en is het wel geoorloofd? In dit artikel zoeken we het uit.

Waarom geld lenen?

De meeste mensen lenen geld voor de aanschaf van een huis, een zogenaamde hypotheek. Deze vorm van lenen wordt over het algemeen wel geaccepteerd omdat het aanschaffen van een huis nu eenmaal wel heel erg veel geld kost. Slecht een heel erg klein percentage van de Nederlandse huiseigenaren heeft geen hypotheek, maar vrijuit het grootste deel heeft een openstaande hypotheek. Behalve een lening voor je huis kun je ook geld lenen voor andere dure aankopen, zoals een auto of een nieuwe keuken. In dit geval lenen mensen vaak omdat ze dit product wel nodig hebben, bijvoorbeeld voor werk of wonen, maar het forse bedrag niet per direct op kunnen hoesten. Geld lenen biedt dan een uitkomst om de kosten te spreiden over een langere periode. Ten slotte kun je ook geld lenen voor je vakantie of de aankoop van luxe producten zoals een duur horloge. Dit lijkt het meest dubieuze geval, ook al is het niet ongebruikelijk. Maar over het algemeen is het lenen van geld vooral aan te raden voor het overbruggen van grote bedragen die gebruikt worden voor nodige producten, zoals een auto die zorgt dat je op het werk komt, niet een vakantie die ook volgend jaar kon plaatsvinden mits je even had gespaard.

Voordelen van het lenen van geld

Er zijn dus in zekere gevallen zeker voordelen aan het lenen van geld. Gaat je auto kapot en kun je geen vervanger betalen, dan is het lenen van geld een goede oplossing. Het zorgt er niet alleen voor dat je nu gelijk je problemen kan oplossen, maar biedt daarnaast ook de mogelijkheid om je kosten te verspreiden over een langere periode. Maar het lenen van geld is niet alleen handig in gevallen van nood, maar ook om bepaalde aankopen naar voren te tillen. Zo kun je nog 10 jaar in dezelfde oude keuken blijven wonen, maar er ook voor kiezen om het geld te lenen en de aanschaf van een nieuwe keuken te vervroegen. Wel zo prettig voor jezelf.

Nadelen van het lenen van geld

Maar is het lenen van geld dan risicovrij? Nee, het lenen van geld is niet alleen rozengeur en maneschijn. Ten eerste moet een lening natuurlijk afbetaald worden. Dit gaat maandelijkse lasten met zich mee brengen waar je een langere tijd aan vast zit. Ga je geld lenen, dan moet je dus bereid zijn over een geruime tijd wat hogere vaste lasten te hebben. Het vervroegen van je aankoop brengt dus met zich mee dat je misschien later aankopen uit moet stellen.

Rente

Maar de aflossing is nog niet je grootste zorg. Iedereen kent de reclame, of eigenlijk waarschuwing, ‘geld lenen kost geld’. Voor iedereen, behalve studenten, geldt dit ook echt. Over je geleende geld betaal je namelijk rente aan de crediteur. De rente is eigenlijk de aanschafprijs van je geleende geld, de winst die je betaald aan de geldverstrekker. Je auto van 20000 euro kost dus eigenlijk 20000 plus de maandelijkse rente die je over een bepaalde periode betaald. Ook al ben je niet goed in wiskunde zul je inzien dat een auto met geleend geld kopen duurder is dan het kopen van een auto met eigen geld. Of je het dit waard vindt is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Dus taboe of goed te doen?

Geld lenen is dus zeker geen taboe, genoeg mensen doen het omdat het aardig wat voordelen met zich meebrengt. Maar of het lenen van geld ook aan te raden is hangt van meerdere factoren af. Hoe noodzakelijk is het product dat je wilt kopen voor je dagelijkse leven? Hoe snel heb je het product nodig? Durf je risico te nemen? Dit zijn de vragen die je jezelf moet afvragen bij het maken van een weloverwogen keuze. Kun je bijvoorbeeld absoluut geen nieuwe auto betalen, maar heb je die nu nodig voor je werk, dan is een lening een uitkomst en is het de kosten van het geleende geld misschien waard. Maar wil je nu graag dat dure horloge, terwijl je al 5 horloges hebt en je met een paar jaar sparen hem zelf kunt betalen, dan is het de extra kosten van lenen niet waard. De gouden regel die we aanraden is: leen zo weinig mogelijk en zo min mogelijk.

Financieel ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bitcoin. Kopen of niet?

Bitcoin

Steeds vaker wordt er gesproken over het kopen van bitcoins en of dit wel of niet een goede investering is. Feit is, dat cryptocurrency het geld van de toekomst is. En hoe eerder je instapt, hoe groter wellicht je kans op een mooie winst.

Investeren in Bitcoin

Direct een hele bitcoin kopen is voor veel starters op de crypto markt wat hoog gegrepen. Op het moment van schrijven is één enkele bitcoin zo’n € 10.000 waard. Maar ook met kleinere bedragen kun je beginnen met investeren. En dit is een heel goed moment om te beginnen.

De halving is achter de rug

In mei 2020 heeft er in de wereld van Bitcoin een halving plaatsgevonden. Dat houdt in dat mensen die bitcoins creëren vanaf dat moment nog maar de helft betaald krijgen voor hun werk. Dat lijkt vreemd, maar is in werkelijkheid een perfect uitgedacht systeem om devaluatie van de Bitcoin tegen te gaan. Zo’n halving heeft altijd enorm veel impact en zorgt ervoor dat bitcoins schaarser worden. Nu de meest recente halving net achter de rug is, is het historisch gezien de verwachting dat de waarde van de Bitcoin flink zal stijgen.

Bitcoin

Dé valuta in tijden van crisis

In tijden van crisis kunnen de euro en andere valuta in waarde dalen. Met de huidige onzekere tijden en een mogelijke economische crisis in het verschiet zou je spaargeld dus weleens flink kunnen slinken. Maar dat geldt niet voor bitcoins. Doordat er een vooraf gesteld maximaal aantal bitcoins is, weet men zeker dat er niet ‘zomaar’ nieuwe coins gemaakt worden om het gat van een crisis te dichten. Het Bitcoin-systeem is dus niet gevoelig voor inflatie.

Dit maakt de bitcoin de ideale valuta voor je spaargeld. Betalen kun je er in het dagelijks leven nog nauwelijks mee, maar sparen gaat des te beter. En nu men verwacht dat de waarde van de bitcoin de komende tijd enorm zal stijgen, is dit hét moment om in te stappen.

Bitcoin kopen? JA!

Vraag je ons of je bitcoins zou moeten kopen, dan zeggen wij ‘JA!’. Wie geld te besteden heeft aan een dergelijke manier van sparen, zou zeker in Bitcoin moeten investeren. Grote kans dat je je spaargeld in no-time ziet groeien.

Neem ook gerust eens een kijkje op ForexFreak.nl.

 

Bitcoin

Waarom gestolen kunst kopen als je het toch aan niemand kunt tonen?

Het lijkt zo onlogisch: kunst stelen die je niet kunt tonen of verkopen. Toch verdwijnen er regelmatig wereldberoemde schilderijen. Wij vroegen ons af waarom mensen kunst stelen en gestolen kunst kopen als ze deze vervolgens toch verborgen moeten houden en zochten het uit.

Liefhebbers van gestolen kunst

De meeste mensen hebben het liefst eerlijke kunst aan de muur. Schilderijen die niet gestolen zijn en die ze vol trots aan iedereen kunnen laten zien. En zo hoort het ook. Maar er is ook een doelgroep die juist geïnteresseerd is in gestolen kunst en die ook graag koopt: criminelen. Gestolen kunst blijkt in de onderwereld razend populair!

Onderhandelen met justitie

Natuurlijk kan ook een topcrimineel gestolen kunst niet zomaar aan de muur hangen. Een gestolen schilderij is dan ook niet bedoeld als wanddecoratie, maar als onderhandelings materiaal. Problemen met justitie? Dan blijkt zo’n schilderij soms een heel goed ruilmiddel voor strafvermindering. Daarom is gestolen kunst ook tussen criminelen onderling goede handelswaar. Iedereen wil immers wel iets achter de hand hebben om in te kunnen zetten bij het bedingen van een lagere straf.

Verzekeringsgeld cashen

Criminelen die aan de gestolen kunst goed geld willen verdienen, kunnen ook zaken doen met een verzekeringsmaatschappij. Kunstwerken die bij een museum in bruikleen zijn, zijn vaak goed verzekerd. Als een schilderij is verzekerd voor 1 miljoen euro en de verzekeringsmaatschappij kan het terugkopen voor € 400.000, dan beperken ze de schade aanzienlijk.

De fabel ontkracht

Er zijn ook mensen die denken dat het voornamelijk kunstliefhebbers zijn die gestolen schilderijen kopen of zelfs in opdracht laten stelen. Toch is dat niet aannemelijk. Een verzamelaar wil vooral graag pronken met zijn bijzondere collectie. Daar komen gestolen kunstwerken helaas niet voor in aanmerking. Het is dan ook een mooi scenario voor een film, maar verder vooral gebaseerd op een fabeltje.

Wil jij op een eerlijke manier geld verdienen? Neem dan gerust een kijkje op Spaarvarken.nl