Net zoals we meer entertainment online zoeken, doen we met zijn allen ook steeds meer online aankopen. Maar als je wat koopt, moet je daar ook voor betalen. En met cash geld kan dat natuurlijk niet. De financiële wereld had hier razendsnel een antwoord op, en met online betaalservices zijn inmiddels miljarden gemoeid.
Betalingen online worden meestal onmiddellijk uitgevoerd zodat de ontvanger onmiddellijk over het geld kan beschikken na een transactie. De bestelling kan dan direct worden klaargemaakt en naar de klant worden gestuurd.
Maar er kunnen in plaats van goederen ook diensten worden aangekocht. Denk aan software en spelletjes die gedownload kunnen worden, of streamingdiensten die films en series aanbieden. Ook stortingen op sites zoals bet777.be, waarbij je na de storting weddenschappen kunt plaatsen op je favoriete sportteam, doe je via online betaaldiensten.
Meest voorkomende online-betaalmethoden
Om goederen of diensten te kopen moet je dus gebruikmaken van een online betaalmethode. Laten we eens bekijken welke door Nederlanders het meest gebruikt worden.
iDEAL
De methode die door je eigen bank wordt aangeboden, iDEAL, is in Nederland veruit de meest populaire manier om op het internet te betalen. Wat je ook koopt of bestelt, de manier waarop je betaalt is hetzelfde als wanneer je een gewone elektronische bankoverschrijving zou uitvoeren: via internetbankieren.
Creditcards
De oudste manier om online te betalen is de creditcard. In Nederland zijn Visa en Mastercard de meest gebruikte kaarten. Het is een betaalmethode waarbij hert verschuldigde bedrag wordt voorgeschoten, en pas op het einde van de maand van je rekening wordt afgeschreven.
Internet betaalbedrijven
Samen met de opkomst van het internet is er een geheel nieuwe financiële industrie ontstaan, de online betaalbedrijven. Ze kunnen beschouwd worden als ‘tussenpersonen’ waarmee je veilig geldzaken op het internet kunt regelen.
Het meest bekende is PayPal, dat ondertussen al meer dan twintig jaar deze diensten verleent. Bij deze betaalprovider heb je geen kaart of bankpas nodig om je betalingen uit te voeren. PayPal maakt gebruik van je e-mailadres om je te identificeren als eigenaar van de PayPal ewallet.
Een tweede speler op die markt is Trustly. Dit Zweedse bedrijf startte met haar dienstverlening in het Hoge Noorden, en is nu via Duitsland en Nederland ook in het grootste deel van Europa actief. Ook intercontinentaal staan ze niet stil. In Australië is de betaalmethode ook al gelanceerd, en staat, als we juist geïnformeerd zijn, de verovering van Azië als volgende op de agenda.
Geschenkkaarten
Geschenkkaarten met een geldwaarde worden gebruikt om als cadeau te geven, maar ook om online betalingen te doen die helemaal anoniem zijn. Zowel bij de aankoop als bij het online gebruik zal niet naar je identiteit gevraagd worden.
Ewallets
Een e-wallet is een elektronische portefeuille. Skrill en Neteller zijn de bekendste namen. Je maakt bij deze bedrijven een account aan, en kunt daarna geld laden op je virtuele portemonnee. Met dat geld kun je dan direct betalingen uitvoeren bij webshops en dienstverleners die deze betaaloptie accepteren.
Cryptomunten
Deze betaalmethode is vrij nieuw en nogal onorthodox. Het zijn virtuele munten die geen enkele binding hebben met een bank of regering. Crypto’s worden ook wel eens de munteenheid van het volk genoemd. In een volgende blog zullen we deze online betaalmethode apart verder belichten.