Wettelijke regels met betrekking tot je autoruiten

Geblendeerde autoruiten

Wist je dat er vrij veel wettelijke regels zijn die betrekking hebben op je autoruiten? Deze regelingen hebben zowel betrekking op eventuele autoruitschade maar ook op de invulling van je wens om je autoruiten te blinderen. De overeenkomst tussen al deze regelingen is dat je goed zicht over de weg moet kunnen houden en dat anderen jou als bestuurder ook nog goed moeten kunnen blijven zien. Aangezien er hoge boetes staan op overtredingen op dit gebied is het zeker goed om je hierin te verdiepen.

Wettelijke regelingen bij autoruitschade

Zelfs het kleinste opspattende steentje op de snelweg kan schade aan je voorruit veroorzaken. Als je van de schrik van de venijnige tik bekomen bent en je hebt geconstateerd dat je autoruitschade hebt, zul je jezelf als eerste afvragen of je de voorruit van je auto moet laten vervangen of dat het repareren van de schade volstaat. Deze keuze hangt af van de omvang van de schade zelf. Een bedrijf als Carglass hanteert hierbij de afmeting van een 2 euro muntstuk als norm.

De stelregel hierbij is eenvoudig. Als de schade niet groter is dan een 2 euro muntstuk, is deze vaak goed te repareren. Dit is uiteraard een zeer aantrekkelijke keuze omdat het repareren van autoruitschade uiteraard veel voordeliger is dan het vervangen van een compleet ruit. Als er echter sprake is van vervorming, verkleuring of grotere barsten of schade die een belemmering vormt bij het autorijden, zal het vervangen van de voorruit van de auto onvermijdelijk zijn.

Schade aan de voorruit van je auto is iets waar kritisch naar gekeken wordt bij een APK keuring. Als deze schade een belemmering vormt voor het autorijden, zal de APK keurmeester de auto moeten afkeuren. In dat geval zul je eerst de schade moeten laten verhelpen voordat je auto wordt goedgekeurd. Uiteraard zijn ook hier wettelijke regelingen aan verbonden. Er zijn immers schadegevallen die getolereerd worden bij de APK keuring: 

  • Barsten in een van de lagen van gelaagd glas met een afmeting van 10 centimeter of korter.
  • Barsten in beide lagen van gelaagd glas met een afmeting van 5 centimeter of korter.
  • Krassen in de voorruit mogen niet breder zijn dan 5 millimeter.
  • Doorzichtige sterren in een voorruit met een diameter van maximaal 2 diameter.
  • Ondoorzichtige sterren in een voorruit met een diameter van maximaal 1 diameter.   

Regels met betrekking tot het laten blinderen van je autoruiten

Naast de wettelijke regels die geformuleerd zijn met betrekking tot autoruitschade heb je ook niet alle vrijheden als je van plan bent om je ruiten van je auto te laten blinderen. Raamfolie voor de auto is een zeer dunne (donkere) folie dat op de ruiten van de auto kan worden geplakt. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van twee lagen polyesterfilm die aan de binnenkant van de auto wordt bevestigd. Hierbij kan worden gekozen voor veiligheidsfolie dat ook een inbraakwerende functie heeft of getinte autoruitfolie dat warmte- en inkijk werend is. Het gebruik van autoruitfolie heeft dus zowel een esthetische- als functionele functie. Het is echter niet zo dat je de hele auto volledig mag blinderen. het is wettelijk verplicht om de voorruit en voorportieren een minimale lichtdoorlating van 70% te geven, zodat de bestuurder zichtbaar blijft.

De politie controleert hier zeer streng op. Als bij een controle blijkt dat er niet aan de normen wordt voldaan, wordt het kentekenbewijs ingevorderd en heb je als bestuurder enkele weken de tijd om te zorgen dat de lichtdoorlatendheid van je autoruiten wel in orde worden gebracht. Om dit te voorkomen, is het verstandig om je vooraf goed te laten informeren over het gebruik van auto raamfolie door een gespecialiseerd bedrijf. Als je weet dat zij ook de folie op een keurige- en strakke manier op de ramen van je auto kunnen bevestigen, is de kans groot dat je graag gebruik maakt van hun diensten.

Varia ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Muziek in je hoofd. Radio in je ventilator.

Muziek horen terwijl je doof bent? Radio ontvangen via huishoudelijke apparaten of de vulling in je kiezen? Het moet niet gekker worden! Hoog tijd om stil te worden en te luisteren welke geluiden we ontdekken…

De uitvinding van Beethoven

Dove mensen kunnen geen muziek horen. Toch? De beroemde pianist Beethoven nam daar in de 18e eeuw echter geen genoegen mee. Hij had zijn leven lang muziek gemaakt en wilde dat blijven doen, ook toen zijn gehoor ineens snel achteruit ging. 

Door te experimenteren ontdekte hij hoe hij muziek kon horen via een principe genaamd beengeleiding. Hiervoor gebruikte hij een dunne houten staaf, waarvan hij het uiteinde aan de klankbodem van zijn piano bevestigde. Het andere stuk klemde hij stevig vast tussen zijn tanden. Terwijl hij de toetsen bespeelde gingen de geluidstrillingen van de piano via de staaf, de tanden en het kaakbeen naar zijn gehoororgaan. Een briljante techniek die later ook gebruikt is voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van koptelefoons.

Muziek onder water

De uitvinding van Beethoven leidt tot de vraag hoe je nog meer muziek kunt horen. Wist je dat beengeleiding ook onder water werkt? Je zou het voor de grap eens moeten proberen. Wanneer je een geluidsbron (bijvoorbeeld je telefoon) op je hoofd zet en onder water gaat, komt de muziek binnen via je schedel. Onderwater heb je dus in ieder geval geen koptelefoon nodig, wel iets om je telefoon of draagbare radio mee op je hoofd te binden.

Daar komt muziek uit

Het zal je maar gebeuren dat je rustig thuis zit en je plotseling mensen hoort praten. Terwijl je zachtjes door de kamer loopt hoor je het geluid steeds dichterbij. Het blijkt een AM radio uitzending te zijn die via je koelkast of ventilator wordt uitgezonden. Griezelig! Toch is het niet heel ongewoon. Wanneer een apparaat of een onderdeel van een apparaat elektromagneten bevat, kunnen deze soms onbedoeld radiogolven omzetten in geluid. Dat kan even schrikken zijn, maar het is verder gelukkig niets bijzonders. Bij draagbare apparaten zoals een ventilator kan het helpen om deze te verplaatsen naar een plek waar ze de radiogolven niet opvangen.

Raar maar waar

Nog gekker wordt het wanneer het geluid dat je hoort, uit je eigen tanden blijkt te komen! Het idee alleen al maakt me wat lacherig, maar in de praktijk is het waarschijnlijk vooral heel gênant en vervelend. Dit komt overigens alleen voor bij mensen met metalen vullingen in tanden of kiezen. Het metaal in je gebit komt in aanraking met een bepaald kristal in je tanden en verandert zo een signaal in een geluidsgolf. Raar maar waar!