Wat zijn de voordelen van tapijt op je vloer

Tapijtvloerbedekking

Wie naar de reclame voor vloerbedekking kijkt, zou denken dat alleen gladde harde vloeren nog in woningen vandaag de dag worden toegepast. Er is sprake van laminaat, hout, kunststof en zelfs gietvloeren of beton. Behoort tapijtvloerbedekking dan tot het verleden? Beslist niet. Tapijtvloerbedekking is nog overal beschikbaar en wordt ook doorontwikkeld. De voordelen van tapijt zijn ook niet verdwenen. Ben jij op zoek naar een nieuwe vloerbedekking? Kijk dan eens naar onderstaand lijstje en wellicht vind je precies wat je wilt.

1. Comfort en sfeer 

Een van de dingen die je nooit aantreft bij de voordelen van harde en gladde vloeren is dat ze zowel comfort als sfeer bieden. Ook als jij de voorkeur geeft aan een dergelijke vloer zal je moeten toegeven dat het altijd een kil effect heeft. Tapijt zorgt meteen voor een knusse sfeer en biedt comfort. Dat merk je meteen als je erop loopt. Tapijt veert altijd mee en voelt zacht en warm aan. Dat is een prettig idee, omdat je thuis toch ook wel eens op sokken of blote voeten wilt lopen. 

2. Isolatie van geluid 

Kinderen blijven kinderen en die moeten zich nu eenmaal af en toe uitleven. Dat levert het geluid op van een kudde olifanten als het gebeurt op een harde en gladde vloer. Dat is bepaald niet aangenaam voor de bewoners en ook niet voor de buren. Tapijt dempt dat soort geluiden maar zorgt ook voor een betere akoestiek bij een gewoon gesprek. Ook op dat punt is tapijt gewoon meer comfortabel. Het zorgt voor meer rust in huis.

3. Vloerverwarming 

Wil je echt een heerlijk warm gevoel aan je voeten dan is tapijt in combinatie met vloerverwarming uiteraard de juiste keuze. Kies voor het goede tapijt en dan kan je door de isolerende werking ook nog eens energie besparen. Wist je dat een gladde en harde vloer vaak niet te combineren valt met deze moderne methode van verwarming van je woning?

4. Veiligheid 

Kinderen letten nu eenmaal niet altijd op als ze aan het ravotten zijn en dan hoort vallen er ook bij. Om te voorkomen dat je meters pleisters in huis moet halen en vele tranen moet drogen, is een zachte ondergrond met tapijt een goede keuze. Niet alleen de jongsten maar ook de senioren hebben baat bij een zachte ondergrond. Als de jaren gaan tellen, neemt de stabiliteit en de veerkracht nu eenmaal af. Tapijt kan dan voorkomen dat een val meteen ernstige gevolgen heeft.

5. Minder last van stof 

Dat punt zal je misschien verbazen. Tapijt veroorzaakt toch meer stof dan een harde vloer? Dat is inderdaad het geval, maar tapijt is ook kampioen stof vasthouden. Waar bij een gladde vloer het stof dat in iedere woning aanwezig is, blijft dwarrelen, gebeurt dat niet bij een tapijtvloerbedekking. Het stof wordt door de vezels gebonden. Als je een tapijt met regelmaat even stofzuigt zal je op de meubels merken dat daar minder stof zich verzamelt. Zo scoort tapijt ook op dit punt beter dan de overige opties.

Tenslotte is de keuze in kleuren, stoffen en structuren erg groot. Overweeg beslist ook tapijt als je aan een nieuwe vloerbedekking toe bent.

Varia ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Muziek in je hoofd. Radio in je ventilator.

Muziek horen terwijl je doof bent? Radio ontvangen via huishoudelijke apparaten of de vulling in je kiezen? Het moet niet gekker worden! Hoog tijd om stil te worden en te luisteren welke geluiden we ontdekken…

De uitvinding van Beethoven

Dove mensen kunnen geen muziek horen. Toch? De beroemde pianist Beethoven nam daar in de 18e eeuw echter geen genoegen mee. Hij had zijn leven lang muziek gemaakt en wilde dat blijven doen, ook toen zijn gehoor ineens snel achteruit ging. 

Door te experimenteren ontdekte hij hoe hij muziek kon horen via een principe genaamd beengeleiding. Hiervoor gebruikte hij een dunne houten staaf, waarvan hij het uiteinde aan de klankbodem van zijn piano bevestigde. Het andere stuk klemde hij stevig vast tussen zijn tanden. Terwijl hij de toetsen bespeelde gingen de geluidstrillingen van de piano via de staaf, de tanden en het kaakbeen naar zijn gehoororgaan. Een briljante techniek die later ook gebruikt is voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van koptelefoons.

Muziek onder water

De uitvinding van Beethoven leidt tot de vraag hoe je nog meer muziek kunt horen. Wist je dat beengeleiding ook onder water werkt? Je zou het voor de grap eens moeten proberen. Wanneer je een geluidsbron (bijvoorbeeld je telefoon) op je hoofd zet en onder water gaat, komt de muziek binnen via je schedel. Onderwater heb je dus in ieder geval geen koptelefoon nodig, wel iets om je telefoon of draagbare radio mee op je hoofd te binden.

Daar komt muziek uit

Het zal je maar gebeuren dat je rustig thuis zit en je plotseling mensen hoort praten. Terwijl je zachtjes door de kamer loopt hoor je het geluid steeds dichterbij. Het blijkt een AM radio uitzending te zijn die via je koelkast of ventilator wordt uitgezonden. Griezelig! Toch is het niet heel ongewoon. Wanneer een apparaat of een onderdeel van een apparaat elektromagneten bevat, kunnen deze soms onbedoeld radiogolven omzetten in geluid. Dat kan even schrikken zijn, maar het is verder gelukkig niets bijzonders. Bij draagbare apparaten zoals een ventilator kan het helpen om deze te verplaatsen naar een plek waar ze de radiogolven niet opvangen.

Raar maar waar

Nog gekker wordt het wanneer het geluid dat je hoort, uit je eigen tanden blijkt te komen! Het idee alleen al maakt me wat lacherig, maar in de praktijk is het waarschijnlijk vooral heel gênant en vervelend. Dit komt overigens alleen voor bij mensen met metalen vullingen in tanden of kiezen. Het metaal in je gebit komt in aanraking met een bepaald kristal in je tanden en verandert zo een signaal in een geluidsgolf. Raar maar waar!