Het lijkt zo onlogisch: kunst stelen die je niet kunt tonen of verkopen. Toch verdwijnen er regelmatig wereldberoemde schilderijen. Wij vroegen ons af waarom mensen kunst stelen en gestolen kunst kopen als ze deze vervolgens toch verborgen moeten houden en zochten het uit.
Liefhebbers van gestolen kunst
De meeste mensen hebben het liefst eerlijke kunst aan de muur. Schilderijen die niet gestolen zijn en die ze vol trots aan iedereen kunnen laten zien. En zo hoort het ook. Maar er is ook een doelgroep die juist geïnteresseerd is in gestolen kunst en die ook graag koopt: criminelen. Gestolen kunst blijkt in de onderwereld razend populair!
Onderhandelen met justitie
Natuurlijk kan ook een topcrimineel gestolen kunst niet zomaar aan de muur hangen. Een gestolen schilderij is dan ook niet bedoeld als wanddecoratie, maar als onderhandelings materiaal. Problemen met justitie? Dan blijkt zo’n schilderij soms een heel goed ruilmiddel voor strafvermindering. Daarom is gestolen kunst ook tussen criminelen onderling goede handelswaar. Iedereen wil immers wel iets achter de hand hebben om in te kunnen zetten bij het bedingen van een lagere straf.
Verzekeringsgeld cashen
Criminelen die aan de gestolen kunst goed geld willen verdienen, kunnen ook zaken doen met een verzekeringsmaatschappij. Kunstwerken die bij een museum in bruikleen zijn, zijn vaak goed verzekerd. Als een schilderij is verzekerd voor 1 miljoen euro en de verzekeringsmaatschappij kan het terugkopen voor € 400.000, dan beperken ze de schade aanzienlijk.
De fabel ontkracht
Er zijn ook mensen die denken dat het voornamelijk kunstliefhebbers zijn die gestolen schilderijen kopen of zelfs in opdracht laten stelen. Toch is dat niet aannemelijk. Een verzamelaar wil vooral graag pronken met zijn bijzondere collectie. Daar komen gestolen kunstwerken helaas niet voor in aanmerking. Het is dan ook een mooi scenario voor een film, maar verder vooral gebaseerd op een fabeltje.
Wil jij op een eerlijke manier geld verdienen? Neem dan gerust een kijkje op Spaarvarken.nl