Muziek in je hoofd. Radio in je ventilator.

Muziek horen terwijl je doof bent? Radio ontvangen via huishoudelijke apparaten of de vulling in je kiezen? Het moet niet gekker worden! Hoog tijd om stil te worden en te luisteren welke geluiden we ontdekken…

De uitvinding van Beethoven

Dove mensen kunnen geen muziek horen. Toch? De beroemde pianist Beethoven nam daar in de 18e eeuw echter geen genoegen mee. Hij had zijn leven lang muziek gemaakt en wilde dat blijven doen, ook toen zijn gehoor ineens snel achteruit ging. 

Door te experimenteren ontdekte hij hoe hij muziek kon horen via een principe genaamd beengeleiding. Hiervoor gebruikte hij een dunne houten staaf, waarvan hij het uiteinde aan de klankbodem van zijn piano bevestigde. Het andere stuk klemde hij stevig vast tussen zijn tanden. Terwijl hij de toetsen bespeelde gingen de geluidstrillingen van de piano via de staaf, de tanden en het kaakbeen naar zijn gehoororgaan. Een briljante techniek die later ook gebruikt is voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van koptelefoons.

Muziek onder water

De uitvinding van Beethoven leidt tot de vraag hoe je nog meer muziek kunt horen. Wist je dat beengeleiding ook onder water werkt? Je zou het voor de grap eens moeten proberen. Wanneer je een geluidsbron (bijvoorbeeld je telefoon) op je hoofd zet en onder water gaat, komt de muziek binnen via je schedel. Onderwater heb je dus in ieder geval geen koptelefoon nodig, wel iets om je telefoon of draagbare radio mee op je hoofd te binden.

Daar komt muziek uit

Het zal je maar gebeuren dat je rustig thuis zit en je plotseling mensen hoort praten. Terwijl je zachtjes door de kamer loopt hoor je het geluid steeds dichterbij. Het blijkt een AM radio uitzending te zijn die via je koelkast of ventilator wordt uitgezonden. Griezelig! Toch is het niet heel ongewoon. Wanneer een apparaat of een onderdeel van een apparaat elektromagneten bevat, kunnen deze soms onbedoeld radiogolven omzetten in geluid. Dat kan even schrikken zijn, maar het is verder gelukkig niets bijzonders. Bij draagbare apparaten zoals een ventilator kan het helpen om deze te verplaatsen naar een plek waar ze de radiogolven niet opvangen.

Raar maar waar

Nog gekker wordt het wanneer het geluid dat je hoort, uit je eigen tanden blijkt te komen! Het idee alleen al maakt me wat lacherig, maar in de praktijk is het waarschijnlijk vooral heel gênant en vervelend. Dit komt overigens alleen voor bij mensen met metalen vullingen in tanden of kiezen. Het metaal in je gebit komt in aanraking met een bepaald kristal in je tanden en verandert zo een signaal in een geluidsgolf. Raar maar waar! 

Muziek, Varia ·
Ik hou van het leven. Ik heb zeer brede interesses, maar een bijzondere passie voor kunst en geschiedenis. Zij die de geschiedenis niet kennen, zijn gedoemd die te herhalen! Ik lever sinds juni 2020 bijdragen voor deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Creëer een beter imago voor je bedrijf met het aanschaffen van laadpalen!

Laadpaal

Het hebben van laadpalen bij je bedrijf biedt allerlei verschillende voordelen, waaronder aanzienlijke positieve invloed op het imago van je organisatie. In de context van een steeds groeiende bewustwording van duurzaamheid en milieubescherming, wordt het bevorderen van elektrische mobiliteit gezien als een teken van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hier zijn 7 verschillende redenen waarom het hebben van laadpalen goed is voor het imago van je bedrijf!

1. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid:

Door laadpalen te installeren, demonstreert je bedrijf een toewijding aan duurzaamheid en het verminderen van de CO2-uitstoot. Elektrische voertuigen hebben aanzienlijk minder impact op het milieu in vergelijking met traditionele benzine- of dieselauto’s. Door elektrische mobiliteit te bevorderen, laat je zien dat je bedrijf zich inzet voor groene initiatieven en een leidende rol speelt in het verminderen van de koolstofvoetafdruk.

 2. Innovatie en vooruitgang:

Het installeren van laadpalen toont aan dat je bedrijf vooruitstrevend is en openstaat voor nieuwe technologieën. Elektrische mobiliteit vertegenwoordigt de toekomst van transport, en het aanbieden van laadinfrastructuur op je bedrijfslocatie toont aan dat je organisatie op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen en bereid is om te investeren in innovatieve oplossingen.

 3. Medewerkersbetrokkenheid

Het hebben van laadpalen zakelijk op de bedrijfslocatie kan de tevredenheid en betrokkenheid van medewerkers vergroten, vooral als ze elektrische voertuigen bezitten. Werknemers zullen het waarderen dat hun werkgever zich inzet voor duurzaamheid en hen de mogelijkheid biedt om hun elektrische voertuigen gemakkelijk op te laden tijdens werktijd.

 4. Positieve publieke perceptie

Bedrijven die zich inzetten voor groene initiatieven en duurzaamheid genieten vaak van een positieve publieke perceptie. Het bevorderen van elektrische mobiliteit draagt bij aan het opbouwen van een positief imago en kan de relatie met klanten, partners en investeerders versterken.

 5. Marketingkansen

Het hebben van laadpalen kan ook dienen als een krachtig marketinginstrument. Je kunt dit aspect van je bedrijf promoten in je communicatie- en marketing campagnes. Het tonen van je inzet voor duurzaamheid kan nieuwe klanten aantrekken en bestaande klanten behouden die waarde hechten aan groene initiatieven.

6. Overheidssteun en subsidies

In sommige regio’s bieden overheden stimuleringsmaatregelen en subsidies voor bedrijven die laadinfrastructuur implementeren. Door laadpalen te installeren, kun je mogelijk profiteren van deze financiële voordelen, wat je bedrijf nog aantrekkelijker maakt voor zowel klanten als investeerders.

 7. Concurrentievoordeel

In een zakelijke omgeving waar duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker worden, kan het hebben van laadpalen een concurrentievoordeel bieden. Het kan je bedrijf onderscheiden van concurrenten en je in staat stellen om klanten aan te trekken die actief op zoek zijn naar bedrijven met een sterke focus op duurzaamheid. 

Het hebben van laadpalen bij je bedrijf biedt niet alleen praktische voordelen voor medewerkers en klanten, maar het heeft ook een positieve invloed op het imago van je organisatie. Het toont je toewijding aan duurzaamheid, innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat kan leiden tot verbeterde reputatie, klantloyaliteit en een competitief voordeel in de markt.

Een verslaving herkennen en overwinnen: je doet het niet alleen

Herken een Drugs Verslaving

Een verslaving overwinnen begint bij het beseffen dat je verslaafd bent. Het probleem is dat een verslaving vaak start bij occasioneel gebruik en dat het een groeiend probleem is. Het is ook niet altijd eenvoudig om te weten waar de scheidingslijn tussen regelmatig gebruik en een verslaving ligt. Over het algemeen merken gebruikers dat de drug steeds meer deel gaat uitmaken van het leven. Regelmatig gebruik begint dan uit te groeien tot overmatig gebruik. Het bezig zijn met bijvoorbeeld alcohol, gokken of drugs, al is het maar in de gedachten, begint steeds zwaarder door te wegen op het dagelijkse leven. 

Een verslaving herkennen

Uiteindelijk resulteert het overmatige gebruik in een verslaving. Dat wil zeggen dat je niet langer de baas bent over je acties. Je gebruikt vaker en meer dan wat je plan was of dan wat je vooraf zou willen. Het verlangen om te gebruiken, is erg sterk en het gebruik komt op de eerste plaats te staan. Hierdoor ervaar je steeds meer problemen in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld op school of op het werk. Het rationaliseren van het probleem of fatalistisch denken (“We gaan toch allemaal dood”) is eveneens kenmerkend voor een verslaving. Positief denken lukt vaak enkel nog in combinatie met het verslavende middel. Klinkt dit bekend in de oren? Dan is er wellicht sprake van een verslaving. Als je twijfelt, is het sowieso een goed idee om hierover te spreken met een vertrouwenspersoon. Voor een buitenstaander is het soms eenvoudiger om de signalen van een verslaving te herkennen, hoewel dat zeker niet altijd het geval is.

Zoek hulp en praat over je verslaving

Eenmaal je beseft dat je verslaafd bent, is de kans groot dat je het probleem wil aanpakken. En mogelijk denk je dat je dit zelf kan doen, maar in de praktijk kan je alle hulp gebruiken. Een verslaving aanpakken, is een strijd leveren. En hoe meer hulp je daarbij krijgt, des te groter de kans is dat jij wint en de verslaving verliest. Hulp kan talloze verschijningsvormen kennen. Het kan gaan om vrienden of familie die je helpen om gemotiveerd te blijven. Maar het kan ook gaan om professionele hulp, bijvoorbeeld van een therapeut in de verslavingszorg. Zeker bij hardnekkige verslavingen is professionele hulp aan te raden.

Stoppen en blijven stoppen

Samen met je hulp zet je een nieuwe stap: stoppen. Stoppen is enorm eenvoudig. Iedereen kan stoppen met drugs. Wat echt moeilijk is, is niet terugvallen in de verslaving. Daarvoor is het onder andere belangrijk om je triggers te herkennen, ze onder ogen te komen en te weten hoe je kan voorkomen dat triggers in een terugval resulteren. Professionele hulp kan hierbij helpen. Zorg er echter voor dat niet alleen jij klaar bent om te stoppen, maar ook je omgeving. Alles wat aan de verslaving herinnert, zal je uit je leven moeten bannen. Dat gaat bijvoorbeeld om de spullen die bij de verkeerde gewoonte horen. Het kan zelfs helpen om je huis helemaal opnieuw in te richten.

Weet ten slotte dat een terugval niet altijd uit te sluiten is. Het kan dat zelfs lange tijd na het afkicken drugs zo aanlokkelijk wordt, dat je aan de lokroep toegeeft. Laat zo’n terugval echter niet het einde van de strijd zijn. Ook in een oorlog verliest men eens een veldslag. Heb je een uitglijder gemaakt? Probeer er dan vooral van te leren. Wat is er gebeurd? Wat kan je doen om een nieuwe uitglijder te voorkomen? Dat is waar het echt om draait. Een terugval is in feite een stap voorwaarts in het proces en is geen mislukking. Het kost nu eenmaal tijd voordat oude gewoonten volledig zijn weggeëbd. Laat je in ieder geval niet overmannen door schaamte- en schuldgevoelens. Een therapeut kan helpen om het een passend plaatsje te geven.