Muziek in je hoofd. Radio in je ventilator.

Muziek horen terwijl je doof bent? Radio ontvangen via huishoudelijke apparaten of de vulling in je kiezen? Het moet niet gekker worden! Hoog tijd om stil te worden en te luisteren welke geluiden we ontdekken…

De uitvinding van Beethoven

Dove mensen kunnen geen muziek horen. Toch? De beroemde pianist Beethoven nam daar in de 18e eeuw echter geen genoegen mee. Hij had zijn leven lang muziek gemaakt en wilde dat blijven doen, ook toen zijn gehoor ineens snel achteruit ging. 

Door te experimenteren ontdekte hij hoe hij muziek kon horen via een principe genaamd beengeleiding. Hiervoor gebruikte hij een dunne houten staaf, waarvan hij het uiteinde aan de klankbodem van zijn piano bevestigde. Het andere stuk klemde hij stevig vast tussen zijn tanden. Terwijl hij de toetsen bespeelde gingen de geluidstrillingen van de piano via de staaf, de tanden en het kaakbeen naar zijn gehoororgaan. Een briljante techniek die later ook gebruikt is voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van koptelefoons.

Muziek onder water

De uitvinding van Beethoven leidt tot de vraag hoe je nog meer muziek kunt horen. Wist je dat beengeleiding ook onder water werkt? Je zou het voor de grap eens moeten proberen. Wanneer je een geluidsbron (bijvoorbeeld je telefoon) op je hoofd zet en onder water gaat, komt de muziek binnen via je schedel. Onderwater heb je dus in ieder geval geen koptelefoon nodig, wel iets om je telefoon of draagbare radio mee op je hoofd te binden.

Daar komt muziek uit

Het zal je maar gebeuren dat je rustig thuis zit en je plotseling mensen hoort praten. Terwijl je zachtjes door de kamer loopt hoor je het geluid steeds dichterbij. Het blijkt een AM radio uitzending te zijn die via je koelkast of ventilator wordt uitgezonden. Griezelig! Toch is het niet heel ongewoon. Wanneer een apparaat of een onderdeel van een apparaat elektromagneten bevat, kunnen deze soms onbedoeld radiogolven omzetten in geluid. Dat kan even schrikken zijn, maar het is verder gelukkig niets bijzonders. Bij draagbare apparaten zoals een ventilator kan het helpen om deze te verplaatsen naar een plek waar ze de radiogolven niet opvangen.

Raar maar waar

Nog gekker wordt het wanneer het geluid dat je hoort, uit je eigen tanden blijkt te komen! Het idee alleen al maakt me wat lacherig, maar in de praktijk is het waarschijnlijk vooral heel gênant en vervelend. Dit komt overigens alleen voor bij mensen met metalen vullingen in tanden of kiezen. Het metaal in je gebit komt in aanraking met een bepaald kristal in je tanden en verandert zo een signaal in een geluidsgolf. Raar maar waar! 

Muziek, Varia ·
Ik hou van het leven. Ik heb zeer brede interesses, maar een bijzondere passie voor kunst en geschiedenis. Zij die de geschiedenis niet kennen, zijn gedoemd die te herhalen! Ik lever sinds juni 2020 bijdragen voor deze website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gratis muziek downloaden? Dit zijn je mogelijkheden!

Muziek

Gratis muziek downloaden was zo’n twintig jaar geleden aan de orde van de dag. Met programma’s als Napster en Limewire haalden we eindeloos MP3’s binnen via onze veel te langzame internetverbinding. Geen probleem? Toch wel, want wat we deden was eigenlijk illegaal. Dat zoiets uiteindelijk aan banden gelegd werd, viel dus wel te verwachten. Maar waar kun je nu nog wél terecht voor het downloaden van gratis muziek? wij zochten het uit.

Website met gratis muziek (legaal!)

Natuurlijk zijn er nog steeds mogelijkheden om gratis muziek te downloaden. Helaas zijn die manieren lang niet altijd legaal. Bij onderstaande websites kun je wél terecht zonder dat je het risico loopt op boetes of rechtszaken.

Noisetrade

Noisetrade staat vol gratis muziek. Geen bekende top40 songs, maar wel te gekke nummers van onafhankelijke – en vaak minder bekende – artiesten. In ruil voor je e-mailadres mag je de albums gratis downloaden. En wie weet ontdek je nog wel een aantal te gekke artiesten waar je anders nooit van zou hebben gehoord!

Free Music Archive

Het Free Music Archive staat boordevol gratis muziek die je in veel gevallen ook nog eens mag gebruiken voor eigen online projecten! Ook hier vind je geen muziek van wereldsterren, maar dat maakt de muziek niet minder goed. 

(Offline) muziek luisteren via streamingdiensten

Wie liever muziek luistert van bekendere artiesten, komt toch al vrij vlot uit bij streamingdiensten. Nadeel hierbij is dat je geen echte MP3’s kunt downloaden. Je muziek is wel altijd en overal beschikbaar. En sommige aanbieders maken het binnen een (betaald) abonnement zelfs mogelijk om je muziek offline te luisteren.

Muziek

Spotify

Bij Spotify luister je onbeperkt naar muziek. Heb je een betaald abonnement? Dan heb je de keuze om advertentievrij, on-demand en zelfs offline naar jouw favoriete muziek te luisteren. Met meer dan een paar miljoen nummers in het archief hoef je je koptelefoon bijna nooit meer af te zetten.

Deezer

Zijn de andere diensten niet echt je ding? Dan kun je ook altijd Deezer eens proberen. Kies voor een premium abonnement om altijd en overal je muziek te kunnen beluisteren. Je hebt keuze uit meer dan 50 miljoen nummers, stuk voor stuk van uitstekende kwaliteit.

TIDAL

Heb je behalve muziek ook interesse voor een kijkje achter de schermen? Dan moet je bij TIDAL zijn. Deze streamingdienst biedt naast heel veel muziek ook interviews met bekende artiesten. Tegen betaling is het zelfs mogelijk om echte MP3’s te downloaden.

Waar download jij je muziek?

Zijn we nog opties vergeten? We horen het graag als jij nog een website kent waar we gratis en legaal muziek kunnen downloaden!

Muziek

De geheime boodschap op Pink Floyd’s The Wall

De Engelse rockband Pink Floyd was jarenlang enorm populair. Niet in de laatste plaats omdat ze naast muzikaal ook altijd creatief en vernieuwend waren. Filosofische songteksten, geluidsexperimenten en fantastische composities kenmerkten de muziek en ook de platenhoezen waren altijd artistiek en vernieuwend. Veel van die creativiteit was heel opvallend. Dat gold niet voor de geheime boodschap op het album The Wall. Heb jij het al gespot?

Spoiler alert

Als je het album in huis hebt, ben je misschien direct gaan zoeken. Geheime boodschappen zijn er immers om ontdekt te worden! Wil je er op eigen houtje achter komen? Dan is het slim om hier te stoppen met lezen, voor we de geheime boodschap onthullen.

Ze nemen een loopje met je

Om de geheime boodschap op Pink Floyd’s The Wall te ontdekken moet je het album helemaal afluisteren. Het laatste nummer, Outside the Wall, eindigt met de woorden “Isn’t this where…”. Zou je het album op repeat zetten dan hoor je dat deze laatste zin én de muziek perfect aansluiten op het begin van het album. Het album begint namelijk met de woorden “… we came in?”

Hoewel Pink Floyd’s The Wall uit wel 26 nummers bestaat, hebben ze er dus voor gezorgd dat het album stiekem een eindeloze loop is. Een bijzonder verborgen extraatje op een album dat bekend staat als het bestverkochte dubbelalbum allertijden! 

Verborgen boodschappen heel populair

De eindeloze loop is trouwens niet de enige verborgen boodschap op The Wall. In de jaren ‘70 verstopten veel artiesten een geheime boodschap in hun muziek. De luisteraar was daar dus altijd naar op zoek! Pink Floyd besloot daarom ook een grappige noot toe te voegen aan The Wall. Speel je het nummer Empty Spaces achterstevoren, dan hoor je een geheime boodschap:

“Congratulations, You have just discovered the secret message.

Please send your answer to ‘Old Pink’. “

“Roger, Caroline’s on the phone…”

 

Een goede grap

Overigens hoef je geen diepere betekenis achter deze verborgen boodschap te zoeken. Toen men Nick Mason er naar vroeg antwoordde hij “Het is absolute onzin”. Een goede grap dus, verder niets.