Wanneer gebruik je LED inbouwspots met de aanduiding IP65?

Inbouwspot ip65

Als je een verpakking van een LED inbouwspot eens beter bekijkt, zul je tot de ontdekking komen dat hier flink wat informatie op vermeld staat. Een van de aanduidingen die je tegen kunt komen, is de zogenaamde IP waarde. Veel mensen hebben echter geen idee wat dit betekent en wanneer een inbouwspot met een aanduiding IP 65 gebruikt dient te worden. Daardoor wordt dit dan ook vaak genegeerd met als gevolg dat dat de verkeerde verlichting op de verkeerde plaats gebruikt wordt. Dit kan soms zelfs voor nare verassingen zorgen. Daarom vertellen we in dit artikel meer over de IP waardes van LED verlichting en geven we daarnaast aan wanneer je een inbouwspot met de aanduiding IP65 dient te gebruiken. 

De betekenis van de IP waarde

In tegenstelling tot wat heel veel mensen denken, heeft de zogenaamde IP waarde van LED verlichting niets te maken met de lichtkleur die wordt afgegeven. Integendeel zelfs. De letters IP staan voor Ingress Protection. Dit is een waarde die aangeeft in hoeverre elektrische apparatuur en bestand is tegen stof en vocht. De letters IP worden gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer geeft aan in hoeverre de apparatuur bestand is tegen het binnen dringen van stof en het tweede cijfer geeft aan in hoeverre het apparaat of de lamp bestand is tegen water. Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn water en elektriciteit geen goede combinatie. Daarom is het verstandig om in natte ruimte dus gebruik te maken van led inbouwspots met een hogere IP waarde. 

De cijfers van de IP waarde verklaard

Hieronder vind je een verklaring van de verschillende IP-waardes:

Stof

  • IP0X – geen bescherming
  • IP1X – bescherming tegen aanraking met voorwerpen groter dan 5 cm
  • IP2X – bescherming tegen aanraking met voorwerpen groter dan 1,25 cm
  • IP3X – bescherming tegen aanraking met voorwerpen groter dan 2,5 mm
  • IP4X – bescherming tegen aanraking met voorwerpen groter dan 1 mm
  • IP5X – redelijk stofvrij
  • IP6X – 100% stofbestendig

Water

  • IPX0 – geen bescherming
  • IPX1 – bescherming tegen verticale druppels
  • IPX2 – bescherming tegen druppels 
  • IPX3 – bescherming tegen spatwater
  • IPX4 – bescherming tegen spatwater vanuit iedere hoek
  • IPX5 – bescherming tegen spuitwater vanuit iedere hoek
  • IPX6 – bescherming tegen krachtig spuitwater en golven
  • IPX7 – tijdelijke bescherming tegen onderdompeling (30 min)
  • IPX8 – volledige bescherming tegen onderdompeling

Het gebruik van inbouwspots in de badkamer

Zoals aangegeven is het verstandig om in natte ruimtes gebruik te maken van inbouwspots of LED verlichting met een hogere IP waarde. Dit zorgt ervoor dat je met een gerust hart de kraan open kunt zetten zonder dat je bang hoeft te zijn voor vervelende gevolgen. Onder natte ruimtes vallen natuurlijk de badkamer maar ook in de keuken of bijkeuken zijn er zones waar je een hogere IP waarde nodig hebt te vinden. Deze ruimtes zijn verdeeld in zones waarbij zone 1 de “natste’ zone is en dus ook de hoogste IP waarde nodig heeft. In de badkamer is dat de zone rondom het bad en de douche en in de keuken de zone rondom de spoelbak. Hier is een inbouwspot ip65 verplicht. Daarnaast moet de verlichting werken op 12V in plaats van de normale 230 V. Heb je dit soort zaken goed voor elkaar? Dan kun je met een gerust hart de kraan open zetten.

Wonen ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gas en elektra aansluiting aanvragen

Technische Aansluiting Gas en Elektriciteit

Er zijn een paar zaken die je moet regelen als je gaat verhuizen. Gas en elektra zullen dan hoog op je lijstje moeten staan. Als je die niet aansluit kun je in principe niks. Je zult geen water hebben, dus je kunt niet poetsen. Zonder gas kun je niet koken en zonder elektra, kan er geen enkel apparatuur aangesloten worden. Dat is natuurlijk nogal lastig met het klussen. Het aanvragen van gas en elektra is daarom een prioriteit. Hoe je dat allemaal aan moet vragen, leer je in dit artikel.

Aanvraag aansluiting gas en elektriciteit

Vanaf de dag dat je de sleutel van je huis krijgt, wil je natuurlijk voorzien zijn van gas en elektriciteit. Daarvoor moet je een aanvraag aansluiting gas en elektriciteit doen. Je kunt namelijk niet zelf elektriciteit en gas aansluiten. Dat moet geregeld worden door een energieleverancier. Je gaat immers verhuizen naar een bestaande woning, dus de technische aansluitingen zijn dan al aanwezig. 

Ga je verhuizen naar een nieuwbouw woning? Dan heb je die technische aansluiting gas en elektriciteit nieuwbouw niet eens meer nodig. Vanaf 2018 worden die namelijk niet meer aangelegd in nieuwbouw woningen. Dit heeft alles te maken met het energiezuinig maken van de huizen. In 2050 mag er geen aardgas meer gewonnen worden uit de grond. Daarom wordt er in nieuwbouw woningen al geen aardgas meer opgewekt. Vanaf 2018 wordt er in deze huizen alleen nog groen gas geleverd. Groen gas wordt niet opgewekt uit de grond, maar wordt juist geleverd vanuit natuurlijke grondstoffen. Als je in een nieuwbouwwoning gaat wonen leef je dus automatisch duurzamer, omdat je groen gas zult ontvangen. Aan het gebruik en de kwaliteit verandert natuurlijk niks. Het is alleen een duurzamere variant van gas en elektriciteit. 

Wanneer gas en elektriciteit aanvragen

Je vraagt je vast af wanneer je gas en elektriciteit aansluiten aan moet vragen. Het is verstandig om dit online te regelen, maximaal 2 weken voor de verhuisdatum. Dan heb je de meeste kans dat je van alle gas en elektriciteit meteen gebruik kunt maken op de dag van de verhuizing. Elektriciteit en gas aansluiten is zo gebeurd. Je moet wel het aanvraagproces natuurlijk naar waarheid invullen. Als je dat op tijd doet is de aansluiting gas en elektriciteit zo gebeurd. 

Elektriciteit en gas aansluiten 

De aansluiting gas en elektriciteit gebeurt vrij snel wanneer je deze online hebt aangevraagd. Gas elektriciteit aanvragen is redelijk simpel. Na het aanvraagproces wordt dit door de leverancier aangesloten. Bekijk wel altijd welke leverancier er bij jullie energiegebruik past. Vaak zijn er leuke aanbiedingen of acties te vinden, waar je gebruikt van kunt maken bij het afsluiten van het contract. De prijzen zijn de laatste tijd enorm gestegen, dus een aanbieding komt altijd goed van pas. Je kunt ook in een andere richting denken en jezelf richten op de toekomst. Voor de een is het laag houden van de kosten belangrijk, terwijl voor een ander duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Dat zal dus ook invloed hebben op de hoogte van je energierekening. 

Bedenk bij het afsluiten van een nieuw contract dus altijd wat je op dit moment belangrijk vind, dat maakt de volgende stap ook makkelijker. De volgende stap is namelijk het vergelijken van de verschillende aanbiedingen en eventuele leveranciers. Welke leverancier of deal het goedkoopst is, hangt ook af van jouw gezinssamenstelling en het energieverbruik. Het is dus moeilijk te zeggen welke aansluiting gas en elektriciteit kostprijs het voordeligst is. Bovendien veranderen de aanbiedingen natuurlijk ook continu. Het is echt een kwestie van vergelijken, als je op zoek bent naar een nieuwe gas en elektriciteit leverancier. Alleen door te vergelijken kun je de voordeligste gas en elektriciteitsrekening krijgen.

Jouw huis verwarmen? Zo kies je een radiator

Elektrische Badkamer Radiator

In Nederland kunnen we niet zonder verwarming. We zijn gewend om in de wintermaanden flink te stoken, zodat we binnenshuis geen kou hoeven te lijden. De meeste mensen hebben dan ook radiatoren in huis om de woning zo goed mogelijk te verwarmen. In vrijwel ieder huis hangen deze er ook al als je er komt wonen. Uiteraard zijn er wel meerdere opties, buiten de radiator die in jullie huis hangt. Lees je mee welke verschillende radiatoren er zijn?

In elk huis een radiator

In de meeste gevallen zul je radiatoren hebben hangen in het huis waar je komt wonen. Echter, dit is niet meer zo vanzelfsprekend. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor vloerverwarming. Dit zorgt er voor dat er geen radiator meer aan te pas hoeft te komen. Mensen kiezen ervoor omdat dit een duurzamere manier is van het verwarmen van het huis en bovendien is het een lust voor het oog. Radiatoren zijn natuurlijk niet per se de mooiste elementen in huis. 

De meeste huizen die ze wel nog hebben zijn voorzien van paneel radiatoren. Deze zijn er dan ook weer in verschillende soorten en maten. Er is dus veel keus, waar je je vaak niet eens druk om hoeft te maken. Als je eenmaal radiatoren hebt, zul je ze namelijk niet zo snel vervangen. Of het moet zijn dat je iets aan het uiterlijk wil veranderen. Dan zul je waarschijnlijk kiezen voor een designradiator. Een andere optie is om een radiatorombouw te laten maken. Op die manier werk je de radiator weg, terwijl de warmte nog steeds verspreid kan worden. 

De elektrische radiator

Vele huizen zijn dus voorzien van radiatoren. We hebben al kunnen lezen dat ze wel steeds vaker verdwijnen in woningen door de opkomst van vloerverwarming. Als de vorige bewoners vloerverwarming hadden liggen is het natuurlijk een gedoe om weer nieuwe radiatoren te plaatsen. In dat geval kun je eerder overstappen op een elektrische radiator. Deze zijn vaak gebruiksvriendelijker dan de normale radiator. Sommige zijn zelfs te bedienen via de Wi-Fi, wat in de tijd van nu een enorm groot voordeel is. 

Een elektrische radiator komt ook erg van pas op zolderkamers. In de winter koelt het daar enorm af en vaak is er geen vaste radiator aanwezig. In dat geval kun je voor een elektrische radiator kiezen. Het voordeel hiervan is dat je deze dichter bij je bed kan plaatsen, omdat deze niet vast staat. Zo heb je veel meer kans op een verwarmde kamer dan met een vaste radiator. 

Een andere ruimte, waar een elektrische radiator van pas komt, is de badkamer. Je hebt namelijk zogenaamde handdoekradiatoren. Deze radiator bevestig je aan de muur van de badkamer en staat daarom niet los. Het is de ideale radiator om de handdoeken op te drogen na het douchen. Bovendien biedt het meteen een opslagplek voor jouw handdoek. Zo hoef je ook niet te werken met andere ophanghaken of andere hangsystemen. 

Een radiator komt ook op kantoor vaak van pas. Als je ergens werkt waar de temperatuur centraal geregeld wordt, kun je wel eens kou ervaren in de wintermaanden. Het is dan ideaal als je een elektrische radiator mee kan nemen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een kantoor thuis. De laatste tijd gaan we steeds meer thuiswerken en moeten er kantoren gerealiseerd worden. Met een elektrische radiator ben je veel flexibeler qua kantoorplek. In het ergste geval kun je een kantoorplek in de garage maken. Dankzij een elektrische radiator hoef je in ieder geval geen kou te lijden. Bovendien hoef je ook niet veel in huis te veranderen om extra ruimte te creëren. De elektrische radiator opent deuren en biedt mogelijkheden. 

Voor welke ruimte zou jij er een aanschaffen?