Reizen na corona: Wordt vakantie ooit nog hetzelfde?

Reizen

We hebben het al tijden over ‘het nieuwe normaal’. De nieuwe regels rondom het coronavirus slijten langzaam in de samenleving en zouden het leven voorgoed veranderd hebben. Maar er komt een dag dat de pandemie voorbij is. Hoe het leven er dan uit gaat zien weet niemand. Dat zorgt voor veel vragen, ook in de reiswereld. Want wordt reizen na corona ooit hetzelfde? Kunnen we ooit weer onbezorgd op vakantie?

Kunnen we nog op reis?

Even in een vliegtuig stappen voor een vakantie op Bali of een stedentrip in Barcelona was tot vorig jaar voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld. Door alle restricties op het gebied van reizen is daar een eind aan gekomen. Even stond alles stil. Nu de grenzen overal weer open gaan willen veel mensen hun vakantie toch graag in het buitenland doorbrengen. 

Nieuwe (tijdelijke) regels

Een vakantie in het buitenland is op dit moment nog heel anders dan we gewend waren. Verschillende steden en gebieden zijn nog ‘op slot’. Op andere plekken is het dragen van een mondkapje verplicht. En natuurlijk is het belangrijk dat je overal ten alle tijden 1,5 meter afstand van anderen houdt. Voor musea en bezienswaardigheden geldt een bezoekerslimiet en soms is reserveren verplicht. Dat geldt ook voor restaurants.

Reizen

Aanpassen is noodzakelijk

De corona pandemie heeft laten zien dat aanpassingen in ons dagelijks leven mogelijk en soms zelfs noodzakelijk zijn. Een deel van dit ‘nieuwe normaal’ zal wellicht voor altijd blijven. Een beetje afstand van elkaar houden, niet onnodig handenschudden, dat soort zaken. Toch denken veel mensen dat reizen en vakantie vieren uiteindelijk grotendeels weer als vanouds zal worden. Voor zulke grote veranderingen is misschien meer nodig dan een enkele pandemie, omdat mensen star zijn wanneer het dit soort grote aanpassingen betreft. 

Toch op vakantie

Je ziet nu al dat mensen toch naar het buitenland reizen, zelfs bij code oranje. Het verplicht dragen van mondkapjes zorgt voor grote frustratie bij velen. Desondanks is het goed om, wanneer je op vakantie gaat, stil te staan bij wat er kán gebeuren. Wat doe je als een land op slot gaat terwijl je daar bent? Wat heb je nodig als je ziek wordt of ergens langer moet blijven dan verwacht? En hoe kun je ervoor zorgen dat verspreiding van ziektes zoveel mogelijk beperkt wordt? Door bewust om te gaan met de risico’s neem je bij jezelf zorgen weg en kun je anderen wellicht ook helpen of zelfs beschermen waar dat nodig is.

Laten we met elkaar leren van corona en de goede lessen meenemen in hoe we leven en vakantie vieren. Dan kan reizen weer grotendeels zo worden als het was en kunnen we weer echt genieten van onze vakantie, ook in het buitenland.

Reizen

Reizen ·
Ik hou van het leven. Ik heb zeer brede interesses, maar een bijzondere passie voor kunst en geschiedenis. Zij die de geschiedenis niet kennen, zijn gedoemd die te herhalen! Ik lever sinds juni 2020 bijdragen voor deze website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.