Kies voor een stijlvolle afwerking van verlichting in huis

LED Opbouwspots in de Keuken

Elk huis heeft verlichting nodig. Alleen zijn niet alle vormen van verlichting even geschikt. In bepaalde woonstijlen passen niet alle lampen even goed thuis. De ene woonstijl richt zich meer op staande lampen, terwijl je bij de andere woonstijl vooral hangende ziet. Afhankelijk van welke woonstijl dan ook, wordt het wel steeds populairder om de verlichting op een stijlvolle manier af te werken. Wat daarmee bedoeld wordt, lees je in dit artikel.

Meer of minder lampen?

Ieder huis heeft verlichting nodig. In het donker zie je namelijk helemaal niks. Naast dat ze nuttig zijn en dat je ze nodig hebt, kunnen ze jouw huis ook sfeervoller maken. Met de koude dagen op komst, is die sfeer natuurlijk erg welkom. Bovendien kun je op andere momenten ook wel een beetje sfeer gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een date night en gezellige borrelavond.

Hoewel verlichting veel sfeer met zich mee kan brengen, moet je je afvragen of je meer of minder lampen in huis wil. Aan de ene kant ligt dat aan de grootte van de woning, maar ook aan de inrichting ervan. Bij bepaalde meubels, horen ook bepaalde lampen. Vroeger waren we gezegend met een plafonnière boven de keukentafel. Voortaan zijn het eerder hangende lampen in verschillende formaten. Je kunt het zien als één lichtbron, maar het zijn wel meerdere lampen.

Zoveel lampen op een plek, zorgen er in ieder geval voor dat je genoeg verlichting hebt. Met een plafonnière, kun je lang niet zo’n grote lichtstraal creëren uiteraard. Een andere oplossing als je meerdere lampen wil zijn spots. Deze kun je overal in huis laten installeren en op een stijlvolle manier afwerken. Met een hangende lamp kun je het niet per se afwerken, maar dat is vaak ook niet nodig, aangezien de lamp zelf al stijlvol is. 

De verschillende spots

Als je meerdere lampen in huis wil of toe bent aan meer sfeerverlichting, dan zijn spots ideaal. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor led opbouwspots. Deze kun je overal neer hangen. Denk bijvoorbeeld aan het plafond, maar ook aan de muren. Speciaal voor het plafond, heb je zelfs dubbele en driedubbele spots. Dit maakt het dan ook mogelijk om een grote lichtstraal te creëren. De opbouwspots schijnen zo op meerdere plekken, waardoor je geen verlichting te kort komt. 

Vele spots zijn zwart en zien er daarom erg stijlvol uit. In donkere woonkamers zullen ze dan ook snel wegvallen. Uiteraard zijn er ook andere kleuren, zoals wit. Die vallen dan weer weg op witte muren en plafonds. 

Hoewel deze opbouwspots door hun design stijlvol zijn weggewerkt, kun je ze nog meer wegstoppen. Soms heb je wel meer licht nodig, maar wil je niet meer lampen aan het plafond. Inbouwspots zijn dan erg ideaal. Deze kun je namelijk overal plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de keukenkastjes of de koof boven de bank. Dat zijn allemaal plekken, waar je spots mooi in weg kan laten vallen. 

Op die manier vallen de spots helemaal niet op, alleen wanneer ze aan staan. Dat is erg ideaal voor grote woonkamers, waar je niet veel meer lampen wil plaatsen. Je creëert zo wel meer verlichting, maar geen drukte in huis. 

De combinatie 

Uiteraard is het ook heel mooi om op- en inbouwspots met elkaar te combineren. Plaats bijvoorbeeld opbouw spots op smalle muren naast deuren. De inbouwspots komen het beste tot zijn recht in bijvoorbeeld een koof die door de hele woonkamer loopt. En zoals eerder besproken zijn ze ook erg ideaal in de keuken. Door de keukenkastjes valt er op het aanrecht best veel licht weg. Inbouwspots in de kastjes zou dan ook een ideale oplossing zijn. 

Wil je ook besparen op je energierekening, kies dan voor LED Verlichting.

Wonen ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw huis verwarmen? Zo kies je een radiator

Elektrische Badkamer Radiator

In Nederland kunnen we niet zonder verwarming. We zijn gewend om in de wintermaanden flink te stoken, zodat we binnenshuis geen kou hoeven te lijden. De meeste mensen hebben dan ook radiatoren in huis om de woning zo goed mogelijk te verwarmen. In vrijwel ieder huis hangen deze er ook al als je er komt wonen. Uiteraard zijn er wel meerdere opties, buiten de radiator die in jullie huis hangt. Lees je mee welke verschillende radiatoren er zijn?

In elk huis een radiator

In de meeste gevallen zul je radiatoren hebben hangen in het huis waar je komt wonen. Echter, dit is niet meer zo vanzelfsprekend. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor vloerverwarming. Dit zorgt er voor dat er geen radiator meer aan te pas hoeft te komen. Mensen kiezen ervoor omdat dit een duurzamere manier is van het verwarmen van het huis en bovendien is het een lust voor het oog. Radiatoren zijn natuurlijk niet per se de mooiste elementen in huis. 

De meeste huizen die ze wel nog hebben zijn voorzien van paneel radiatoren. Deze zijn er dan ook weer in verschillende soorten en maten. Er is dus veel keus, waar je je vaak niet eens druk om hoeft te maken. Als je eenmaal radiatoren hebt, zul je ze namelijk niet zo snel vervangen. Of het moet zijn dat je iets aan het uiterlijk wil veranderen. Dan zul je waarschijnlijk kiezen voor een designradiator. Een andere optie is om een radiatorombouw te laten maken. Op die manier werk je de radiator weg, terwijl de warmte nog steeds verspreid kan worden. 

De elektrische radiator

Vele huizen zijn dus voorzien van radiatoren. We hebben al kunnen lezen dat ze wel steeds vaker verdwijnen in woningen door de opkomst van vloerverwarming. Als de vorige bewoners vloerverwarming hadden liggen is het natuurlijk een gedoe om weer nieuwe radiatoren te plaatsen. In dat geval kun je eerder overstappen op een elektrische radiator. Deze zijn vaak gebruiksvriendelijker dan de normale radiator. Sommige zijn zelfs te bedienen via de Wi-Fi, wat in de tijd van nu een enorm groot voordeel is. 

Een elektrische radiator komt ook erg van pas op zolderkamers. In de winter koelt het daar enorm af en vaak is er geen vaste radiator aanwezig. In dat geval kun je voor een elektrische radiator kiezen. Het voordeel hiervan is dat je deze dichter bij je bed kan plaatsen, omdat deze niet vast staat. Zo heb je veel meer kans op een verwarmde kamer dan met een vaste radiator. 

Een andere ruimte, waar een elektrische radiator van pas komt, is de badkamer. Je hebt namelijk zogenaamde handdoekradiatoren. Deze radiator bevestig je aan de muur van de badkamer en staat daarom niet los. Het is de ideale radiator om de handdoeken op te drogen na het douchen. Bovendien biedt het meteen een opslagplek voor jouw handdoek. Zo hoef je ook niet te werken met andere ophanghaken of andere hangsystemen. 

Een radiator komt ook op kantoor vaak van pas. Als je ergens werkt waar de temperatuur centraal geregeld wordt, kun je wel eens kou ervaren in de wintermaanden. Het is dan ideaal als je een elektrische radiator mee kan nemen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een kantoor thuis. De laatste tijd gaan we steeds meer thuiswerken en moeten er kantoren gerealiseerd worden. Met een elektrische radiator ben je veel flexibeler qua kantoorplek. In het ergste geval kun je een kantoorplek in de garage maken. Dankzij een elektrische radiator hoef je in ieder geval geen kou te lijden. Bovendien hoef je ook niet veel in huis te veranderen om extra ruimte te creëren. De elektrische radiator opent deuren en biedt mogelijkheden. 

Voor welke ruimte zou jij er een aanschaffen?

Zo kies je de beste raamdecoratie

Raamdecoratie

Het interieur maakt jouw woon- of slaapkamer natuurlijk sfeervol. Zonder interieur is er namelijk niks aan de ruimte. Alleen gordijnen doen ook een hele hoop met een kamer. In de eerste plaats hebben we ze natuurlijk om privacy redenen. Je wil niet dat er ‘s avonds mensen binnen kunnen kijken. Daarnaast houden sommige de zon buiten en kunnen ze ook dienen als sfeermakers in huis. Maar, hoe kies je nou de juiste voor jouw huis? Je leest het allemaal in dit artikel.

Stap 1: zoeken naar inspiratie

Allereerst moet je eigenlijk op zoek gaan naar inspiratie. Er is vaak veel meer mogelijk dan dat jij denkt. En hoewel de gordijnen misschien niet in jouw raam lijken te passen, kunnen ze vaak op maat gemaakt worden. Zoek daarom eerst eens online. Bekijk zoveel mogelijk moodboards en foto’s op het internet. Apps als Pinterest en Instagram zijn daar goede middelen voor. 

Je kunt natuurlijk ook altijd in een woonwinkel gaan kijken bij de gordijnen afdeling. Daar zul je wellicht weer modellen tegenkomen die je ook aanspreken. Verzamel alles wat je leuk vindt, zodat je later een goede keuze kunt gaan maken. 

Stap 2: zoeken naar de juiste soort

Vraag jezelf eerst af welke functie de gordijnen moeten hebben. Dan kun je ook veel gerichter zoeken. Wil je bijvoorbeeld gordijnen die ervoor zorgen dat er geen licht meer binnenkomt? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar rolgordijnen. Deze zijn ideaal als je op een zondagmiddag met heel het gezin een film wil kijken op de bank. Doe de gordijnen dicht en je creëert meteen een bioscoopgevoel. Uiteraard kan de zon niet meer binnen schijnen, waardoor je op zonnige dagen jouw huis ook veel koeler kunt houden. Het nadeel is wel dat het natuurlijk ontzettend donker is in huis, dat maakt het wel weer ongezellig. 

Een andere optie zouden jaloezieën kunnen zijn. Deze draai je open en dicht wanneer jij wil. Zo kun je een redelijk donkere sfeer creëren in huis als ze dicht zijn. Als ze open zijn, krijg je ook genoeg daglicht binnen. Zo heb je eigenlijk het beste van twee werelden. Het interessante aan topjaloezieën is dat je kunt spelen met het zonlicht. Je kunt ze op zo’n manier draaien, dat er geen zon binnen komt, maar wel genoeg daglicht. Dat is nog eens ideaal. 

Uiteraard heb je ook nog andere varianten op de rolgordijnen, die niet verduisterend zijn. Hiervan zijn de vouwgordijnen en plissé gordijnen een goed voorbeeld. Ze zijn licht doorlatend en zijn een echte aanwinst in veel interieurs. Het nadeel van deze gordijnen is dat ze dus licht binnen laten en je kunt niet spelen met de lichtinval. Zo heb je dus de kans dat ze in de zomer te weinig werken voor jou. 

Stap 3: tijd voor het aanschaffen

Als je genoeg inspiratie op hebt gedaan en weet welke soort gordijnen je wil kopen is het natuurlijk tijd om ze daadwerkelijk aan te gaan schaffen. De belangrijkste vraag is wat je met jouw gordijnen wil creëren. Dan kun je daar eventuele kleuren op aanpassen. Vaak hangt het ook af van de rest van het interieur. Als je werkt met veel donkere kleuren, zouden mensen vaak neigen naar zwarte jaloezieën. Qua balans in de inrichting is het een goede keuze, maar tegelijkertijd maakt het jouw huis ook heel donker. In dat geval is het juist gewaagd om voor de witte kleur te gaan. Witte jaloezieën zie je vaak terug in moderne woonstijlen en zwarte in de industriële. Dat komt toch omdat die zwarte kleur ook een bepaalde luxe uit kan stralen. Dat heb je met wit bijvoorbeeld niet. 

Al met al is het kiezen van de juiste gordijnen best een opgave. Voor welke kiezen jullie?