Op welke manieren kun je goede doelen steunen?

Goededoelen Steunen

Wil je een mooie bijdrage leveren aan een goed doel? Dat is een goede en belangrijke keuze. Maar het kan soms lastig zijn om te bedenken hoe je dat kunt doen. Gelukkig zijn er talloze manieren om goede doelen te steunen en bij te dragen aan een betere samenleving. Of je nu wat tijd, geld of talent te delen hebt: lees verder voor tips.

Kom in beweging

De eerste tip: kom – letterlijk – in beweging voor het goede doel. Als je sportief bent, is dit een ideale manier om je in te zetten. Sporten voor het goede doel doe je bijvoorbeeld voor CliniClowns. Zo lever je een mooie sportieve prestatie voor jezelf en daarnaast ook nog eens een belangrijke prestatie voor een goed doel. Er zijn verschillende sportieve acties te vinden die je kunt steunen of kunt opzetten. Hardlopen, bootcamps, fietsen, zwemmen, wandelen of steppen: kies wat het beste bij je past. Je kunt zelf een actie starten op het gebied van de sport die je beoefent. Zo’n inzamelingsactie kan een grote impact hebben, zeker als je het goed onder de aandacht brengt.

Kleding doneren

Grote kans dat je kleding in je kast hebt liggen die je niet draagt. Laat het niet versloffen, maar doneer het liever aan een goed doel. Je kunt hier speciale textielcontainers voor vinden, of de kleding zelfs thuis of in de buurt laten ophalen. Het is ideaal om spullen die je toch al hebt te doneren, want je hoeft er verder niets voor uit te geven. En spullen die je niet langer gebruikt, kun je maar beter een nieuw doel geven. Een goed doel in dit geval: dat is al helemaal een fraai uitgangspunt. Lever niet alleen jouw kleding in, maar spoor ook meteen anderen aan om dit te doen. Denk aan je buren, collega’s of de klasgenootjes van je kind(eren).

Geld doneren

Een gebruikelijke manier om een goed doel te helpen, is door geld te doneren. Dit is een van de meest directe manieren om goede doelen te steunen. Het is absoluut mooi om te doen, als je het bedrag kunt missen. Je kunt eenmalig doneren of juist op regelmatige basis, zoals maandelijks of jaarlijks. Dit is immers afhankelijk van je budget en voorkeur. Er zijn goede doelen voor vrijwel elk denkbaar doel, van kinderwelzijn en onderwijs tot milieubescherming en gezondheidszorg. Bepaal welk goed doel je het liefst wilt steunen: dit is een persoonlijke keuze. Denk aan een goed doel voor dementie, om het leven draagbaarder te maken voor mensen met dementie en hun naasten.

Vrijwilligerswerk doen voor goede doelen

Wil je liever actief een steentje bijdragen aan een goed doel? Dan kun je je aanmelden als vrijwilliger bij een organisatie. Je kunt bijvoorbeeld meehelpen bij inzamelingsacties of op een andere manier inzetbaar zijn. Dit ligt ook maar net aan de organisatie. Door je tijd en vaardigheden aan een goed doel te schenken, kun je directe hulp bieden aan mensen of gemeenschappen in nood. Je kunt bijvoorbeeld vrijwilliger worden bij een plaatselijk voedselbank, bejaardentehuis of natuurbeschermingsorganisatie. Je kunt dit op vaste basis doen, zoals eens per week of maand. Of probeer het eerst eens een keer uit, om te zien hoe het is. Een ding is zeker: jouw inspanningen maken een groot verschil in andermans leven.

Koop bij de juiste bedrijven

Een andere manier om goede doelen te steunen, is door bewust te winkelen. Er zijn veel bedrijven die een deel van hun opbrengst doneren aan goede doelen. Door bij deze bedrijven te kopen, draag je indirect bij aan het werk van deze organisaties. Het is wel goed om te checken hoe open zo’n bedrijf is over het deel dat ze doneren: door dit te achterhalen, weet je hoe betrouwbaar de steun is.

Het ondersteunen van goede doelen kan op verschillende manieren. Kies vooral de manier die bij jou past: of je nu liever een eenmalige gelddonatie doet, of je inzet als vrijwilliger. Of combineer het met je sportieve activiteiten, door te sporten voor goede doelen. Er is meer mogelijk dan je denkt. Elke inspanning draagt bij aan een betere wereld: klein of groot.

Cultuur ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ötzi, de ijsmummie met bijzondere tattoos

Lang dacht men dat de Egyptenaren de eerste waren die begonnen met tatoeëren. Niets blijkt minder waar! Met de vondst van ijsmummie Ötzi, vond men ook tatoeages van 5300 jaar geleden. Niet in Egypte, maar in Europa. Maar hoe zijn die tatoeages destijds gemaakt? En wat betekenen ze? Wij zochten het voor je uit.

Een mummie: griezelig of bijzonder?

Het woord ‘mummie’ associëren we vaak met iets griezeligs. Toch is het niet meer dan een goed geconserveerd lichaam na overlijden. In het oude Egypte waren ze expert in het mummificatieproces, met balsem en doeken. Maar soms is het de natuur die, geheel zonder opzet, zorgt voor de conservering van een lichaam. Dat is ook het geval bij ijsmummies.

Wanneer een dier of mens na overlijden door ijs wordt omgeven, wordt het lichaam perfect geconserveerd. Het lichaam verandert dan in een ijsmummie en wordt soms pas duizenden jaren later gevonden. Als de mummie al die tijd goed luchtdicht met het ijs omsloten is gebleven, is hij vaak nog in bijzondere goede staat als hij wordt uitgegraven.

De vondst van Ötzi 

De oudste gevonden ijsmummie in Europa is Ötzi. Het is het lichaam van een man die zo’n 5300 jaar geleden leefde, in wat we nu de Kopertijd noemen. Wandelaars vonden hem aan de rand van een gletsjer in de Ötztaler Alpen. Sindsdien is hij meerdere malen uitgebreid onderzocht.

De oudste tattoos

De spullen die Ötzi bij zich had, leren ons over de Kopertijd en over zijn status en bezigheden. Maar de onderzoekers waren ook erg gefascineerd door de tatoeages die op ze op zijn lichaam vonden. Tatoeages gemaakt met roet, dat in een sneetje in de huid is gewreven. Een primitieve manier van tatoeëren, die past bij de tijd waarin Ötzi leefde.

Een bijzondere ontdekking

Bij zulke oude tatoeages ga je je natuurlijk afvragen waar ze voor dienden. Hebben ze te maken met een bepaalde stam of een leefgebied? Zijn het trofeeën voor overwinningen? Vertellen de tattoos een verhaal? Onderzoekers bogen zich over dit vraagstuk en kwamen tot een interessante ontdekking: De tatoeages van Ötzi zijn zeer waarschijnlijk gezet om pijn te bestrijden. Meer dan 50 van de tattoos zitten op plekken waar hij lichamelijk ongemak had, bijvoorbeeld door artrose. Het is dus goed mogelijk dat men 5300 jaar geleden pijn bestreed met inkervingen en roet. Bijzonder!