Is cultuur aangeleerd of aangeboren?

Cultuur

Wat voor de één normaal is, is voor de ander maar vreemd. Gedrag dat voortkomt uit een bepaalde cultuur is daar een goed voorbeeld van. Het is fascinerend om te zien hoe verschillend sommige culturen kunnen zijn. Men vraagt zich dan ook vaak af of cultuur is aangeleerd of aangeboren. Het is een vraag die ook wetenschappers bezighoudt. Er is dus ook al volop onderzoek naar gedaan! Benieuwd wat de uitkomst is? Lees dan zeker even verder.

Wat is cultuur?

Als we het hebben over cultuur, dan hebben we het over het geheel van normen, waarden, tradities, regels, kunstuitingen, etc. van een land, volk of groep (aldus de Dikke van Dale). 

Het gaat om gewoontes die al jaar en dag normaal zijn voor een groep mensen en om zaken die soms heel kenmerkend kunnen zijn. In eigen land ben je je vaak nauwelijks bewust van de cultuur. Ga je echter op reis naar een ver land, bijvoorbeeld in Azië of Afrika, dan is het verschil met thuis zo groot dat je een heuse cultuurschok kunt ervaren.

Aangeleerd gedrag

Omdat we zo gewend zijn aan de cultuur waar we in leven, is het vaak moeilijk deze te veranderen. Hierdoor rijst de vraag of cultuur is aangeleerd of aangeboren. Het antwoord is: aangeleerd. 

We zijn allemaal mensen van vlees en bloed, met een eigen persoonlijkheid die we overal met ons meenemen. Maar de manier waarop we ons gedragen in een groep is ons aangeleerd. Van jongs af aan kijken kinderen naar hun ouders en naar de mensen om hen heen om te ontdekken wat ‘normaal’ is. Hoe gaan we met elkaar om? Hoe gedragen we ons? Wat vinden we van bepaalde gebeurtenissen? Het is – vaak onbewust – aangeleerd gedrag.

Cultuur

Een nieuwe cultuur aanleren

Dat cultuur is aangeleerd, zie je goed wanneer je kijkt naar kleinere subculturen zoals de cultuur op een kantoor. Als je net aan een nieuwe baan begint, kan het soms enorm wennen zijn! Je observeert, probeert, stelt vragen en voegt je langzaam maar zeker naar de heersende cultuur. Is het niet bewust, dan is het wel vanuit een drang om te overleven. We willen er immers bij horen en niet uit de toon vallen!

Is alle cultuur aangeleerd?

In principe is alle cultuur aangeleerd. Toch zijn er ook aanwijzingen die erop duiden dat er een diepere emotie is die soms een rol speelt. Je ziet dat bijvoorbeeld terug bij adoptiekinderen die hun biologische ouders ontmoeten. Het gevoel van ‘thuiskomen’ dat zijn ervaren is met ons verstand moeilijk te verklaren, maar dat betekent niet dat het er niet is.

Cultuur

Cultuur ·
Ik hou van het leven. Ik heb zeer brede interesses, maar een bijzondere passie voor kunst en geschiedenis. Zij die de geschiedenis niet kennen, zijn gedoemd die te herhalen! Ik lever sinds juni 2020 bijdragen voor deze website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *