De 5 mooiste kastelen van België

Kasteel

Na al deze maanden grotendeels binnen gezeten te hebben, mogen we er eindelijk weer uit. We kunnen het goed begrijpen als je liever niet direct naar de andere kant van Europa of zelfs een ander continent vliegt. Voor een mooi uitje hoef je dan ook helemaal niet ver te zoeken! Bij onze zuiderburen geniet je namelijk ook van tal prachtige uitzichten. Heeft België een Eiffeltoren of Colosseum? Nee, maar wel een hoop adembenemende kastelen. Wij hebben de mooiste voor je op een rijtje gezet.

Burcht van Gravensteen

Laten we beginnen met misschien wel hét mooiste kasteel van België: het Burcht van Gravensteen. Het Gravensteen is te vinden in het historisch en bruisend hart van Gent. Het kasteel is niet van deze tijd en neemt je daarom mee terug naar de tijd van ridders, avonturen en legendes. Ook is het het enige kasteel in Vlaanderen dat nog een volledige intacte verdedigingsmuur heeft. In zijn geheel ziet de burcht er dus nog prachtig uit. De burcht is nu omgevormd tot een kasteel met een volledig ingesproken audiotour door Wouter Deprez. Waan jezelf dus zeker even een eeuwenoude sprookjeswereld in door een bezoekje te brengen aan het Gravensteen.

Kasteel

Kasteel van Beloeil 

Ben je bekend met het kasteel van Versaille? Het Kasteel van Beloeil lijkt er een beetje op, maar is gewoon in eigen stad te vinden. Gelegen in Wallonië is dit kasteel open voor iedereen. Je kunt genieten van lange wandelingen in de uitgebreide en verzorgde tuinen van het kasteel. Als dat nog niet genoeg was, kun je ook wat schaduw opzoeken en genieten van de 20.000 beelden en schilderijen. Of duik de gigantische bibliotheek in. Voor ieder dus wat wils in dit unieke kasteel!

Kasteel

Burcht Reinhardstein

Wanneer je je in de omgeving van de Ardennen begeeft, moet je zeker even langsgaan bij de fenomenale burcht van Reinhardstein. Dit pareltje is te vinden in de stad van Ovifat. Binnenkijken mag uiteraard ook. En geloof ons, dat wil je! De burcht bestaat namelijk uit drie gigantische torens en het lijkt alsof de tijd er al eeuwen stilstaat. Neem vooral je tijd in de omgeving, want vlakbij begeeft zich ook nog een waterval. Deze maakt deel uit van het domein van de burcht en is de grootste waterval van België. Ben je er in hartje zomer? Houd dan je ogen open voor Middeleeuwse feesten, want het oude wordt hier jaarlijks gevierd.

Kasteel

Kasteel van Gaasbeek

Dit kasteel moet je gezien hebben om werkelijk te geloven hoe indrukwekkend deze is. Het historische Kasteel van Gaasbeek bevindt zich middenin een wereld van groen vlakbij de Belgische hoofdstad Brussel. Jaarlijks worden er kunsttentoonstellingen gehouden, dus houd hier zeker je ogen voor open. Vanwege de groene omgeving is dit ook nog eens een fantastische plek om te picknicken. Neem dus zeker een kleedje en wat lekkers mee, ga lekker zitten en geniet van de sprookjesachtige tuinen van het kasteel!

Kasteel

Alden Biest

Tenslotte hebben we een kasteel voor je gevonden dat omgeven is door water. En dit ziet er meer dan indrukwekkend uit. Van buitenwandelingen tot rondleiding binnenin de unieke burcht, je geniet hier van tal van educatieve en creatieve evenementen. Onthoud de plaatsnaam Bilzen dus vooral, want hier is dit prachtige plaatje te vinden. Zet jij ‘m ook op je bucketlist? 

Kasteel

Reizen ·
Ik hou van het leven. Ik heb zeer brede interesses, maar een bijzondere passie voor kunst en geschiedenis. Zij die de geschiedenis niet kennen, zijn gedoemd die te herhalen! Ik lever sinds juni 2020 bijdragen voor deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reizen na corona: Wordt vakantie ooit nog hetzelfde?

Reizen

We hebben het al tijden over ‘het nieuwe normaal’. De nieuwe regels rondom het coronavirus slijten langzaam in de samenleving en zouden het leven voorgoed veranderd hebben. Maar er komt een dag dat de pandemie voorbij is. Hoe het leven er dan uit gaat zien weet niemand. Dat zorgt voor veel vragen, ook in de reiswereld. Want wordt reizen na corona ooit hetzelfde? Kunnen we ooit weer onbezorgd op vakantie?

Kunnen we nog op reis?

Even in een vliegtuig stappen voor een vakantie op Bali of een stedentrip in Barcelona was tot vorig jaar voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld. Door alle restricties op het gebied van reizen is daar een eind aan gekomen. Even stond alles stil. Nu de grenzen overal weer open gaan willen veel mensen hun vakantie toch graag in het buitenland doorbrengen. 

Nieuwe (tijdelijke) regels

Een vakantie in het buitenland is op dit moment nog heel anders dan we gewend waren. Verschillende steden en gebieden zijn nog ‘op slot’. Op andere plekken is het dragen van een mondkapje verplicht. En natuurlijk is het belangrijk dat je overal ten alle tijden 1,5 meter afstand van anderen houdt. Voor musea en bezienswaardigheden geldt een bezoekerslimiet en soms is reserveren verplicht. Dat geldt ook voor restaurants.

Reizen

Aanpassen is noodzakelijk

De corona pandemie heeft laten zien dat aanpassingen in ons dagelijks leven mogelijk en soms zelfs noodzakelijk zijn. Een deel van dit ‘nieuwe normaal’ zal wellicht voor altijd blijven. Een beetje afstand van elkaar houden, niet onnodig handenschudden, dat soort zaken. Toch denken veel mensen dat reizen en vakantie vieren uiteindelijk grotendeels weer als vanouds zal worden. Voor zulke grote veranderingen is misschien meer nodig dan een enkele pandemie, omdat mensen star zijn wanneer het dit soort grote aanpassingen betreft. 

Toch op vakantie

Je ziet nu al dat mensen toch naar het buitenland reizen, zelfs bij code oranje. Het verplicht dragen van mondkapjes zorgt voor grote frustratie bij velen. Desondanks is het goed om, wanneer je op vakantie gaat, stil te staan bij wat er kán gebeuren. Wat doe je als een land op slot gaat terwijl je daar bent? Wat heb je nodig als je ziek wordt of ergens langer moet blijven dan verwacht? En hoe kun je ervoor zorgen dat verspreiding van ziektes zoveel mogelijk beperkt wordt? Door bewust om te gaan met de risico’s neem je bij jezelf zorgen weg en kun je anderen wellicht ook helpen of zelfs beschermen waar dat nodig is.

Laten we met elkaar leren van corona en de goede lessen meenemen in hoe we leven en vakantie vieren. Dan kan reizen weer grotendeels zo worden als het was en kunnen we weer echt genieten van onze vakantie, ook in het buitenland.

Reizen

De staycation: Waarom vakantie in huis goed is voor je mentale gezondheid

Staycation

Thuis blijven tijdens je vakantiedagen klinkt voor veel mensen ongelofelijk saai. Maar als je deze thuisvakantie ‘staycation’ noemt, heeft het direct iets hips. En als iets hip is, dan zitten er ongetwijfeld ook hele goede kanten aan! Wist je dat een vakantie in huis heel goed is voor je mentale gezondheid? In dit artikel lees je meer over de voordelen van een staycation.

Weg met vakantiestress

Vakantie zou ontspannen moeten zijn. Toch lijden veel mensen aan ‘vakantiestress’. Dat is de onrust die voortkomt uit sociale druk om op vakantie te gaan, maar ook stress die te maken heeft met alle voorbereidingen. We leggen de lat hoog en willen graag een “instagram-waardige” vakantie. Denk je eens in hoeveel rustiger het is wanneer je dat idee laat varen en een jaartje thuis blijft. Heerlijk toch?

Even geen drukte

Nu je kiest voor een staycation hoef je dus geen reis te plannen of koffers in te pakken. Je hoeft geen oppas te regelen voor de hond en niet te zoeken naar je paspoort. Sportclubs en verenigingen lassen tijdens vakanties vaak een pauze in. Omdat familie en vrienden wél op vakantie gaan staan er ook een stuk minder sociale verplichtingen op de kalender. Dat geeft ruimte voor ontspanning en tijd voor leuke dingen. Niets moet, wel veel mag, als je maar ontspant.

Staycation

Tijd voor jezelf

De reden waarom we vakantie zo belangrijk vinden is omdat we tijd nodig hebben om tot onszelf te komen. Door vakantiestress te elimineren zou het relaxen thuis wel eens een stuk beter kunnen lukken. Bovendien heb je tijdens je staycation alles bij de hand wanneer je wil hobbyen. Ga je als toerist je eigen dorp of stad bekijken? Dan zul je jouw woonomgeving waarschijnlijk weer stukken meer gaan waarderen. 

Een staycation maakt je vrolijk en tevreden

In je eigen bed slaap je waarschijnlijk stukken beter dan in die hangmat in Bali of op dat luchtbedje in je tent in Frankrijk. Laten we niet onderschatten wat goede nachtrust voor je mentale staat kan doen. Door dicht bij huis te blijven doe je bovendien ook nog iets goeds voor het klimaat. Al die positieve dingen maken je vrolijk, optimistisch en tevreden en dat is bijzonder goed voor je mentale gezondheid.

Staycation