Tips om je koffie nog beter te proeven

Lavazza Koffie

Koffie is een overheerlijk drankje, waar je elke keer weer van geniet. Toch kan de gewoonte erin sluipen om je kopje koffie gewoon klakkeloos achterover te gieten, zonder er bewust bij na te denken. En dat is zonde! Het is namelijk een heerlijk en nobel drankje, waarbij je van elk slokje kunt genieten. Dat lukt met déze tips!

Aroma van koffie

Wist je al dat het aroma van koffie heel veel doet voor de smaakbeleving? Dit is eigenlijk de geur die vrijkomt bij de bereiding van koffie. Met name als je koffiebonen gebruikt, die je pas vlak voor het drinken maalt, komen de gewenste aroma’s vrij. Zo ruikt het thuis nét alsof je je in een koffiebar bevindt. Heerlijk, nietwaar? Bij gemalen koffie zijn de aroma’s al grotendeels vervlogen, wat dit een minder aantrekkelijke optie maakt. Ruik ook eens goed aan je kopje koffie, voordat je een slok neemt. Doe dit het liefst bij iedere slok. Zo komt het aroma goed binnen. En dit kan tot wel 90% van de smaakbeleving bepalen. Veel meer dan je in eerste instantie wellicht zou verwachten!

Juiste temperatuur

Drink je koffie niet meteen op, zodra de bereiding is afgerond. Vaak is de koffie dan namelijk nog te heet om alle smaak eruit op te halen. Wacht liever even. Niet te lang natuurlijk, want te koude koffie is ook niet optimaal. Een paar minuten is vaak genoeg. Ook als je haast hebt, is dit de moeite waard. Let ook op hoe de smaakbeleving verandert terwijl de koffie langzaamaan afkoelt. Eigenlijk smaakt ieder slokje weer een beetje anders, als je er maar aandacht voor hebt! Het helpt tevens om kwalitatieve koffie te gebruiken, zoals Lavazza koffie. De smaak komt zo helemaal tot uiting, omdat de smaak ook goed bewaard is gebleven.

Slurpen mag

Door te slurpen, proef je nog meer van je koffie. Dit is net als bij bijvoorbeeld wijn, of zelfs bepaalde gerechten zoals noodles! Hoe dat zit? Door te slurpen voeg je meer zuurstof toe. Zo neem je ook meer aroma’s mee in de achterzijde van je neusholte. En dat proces maakt dat je meer ophaalt van de koffiesmaak. Het voelt misschien wat overdreven om koffie te slurpen, maar er zit dus absoluut een gedachtegang achter. Probeer het in ieder geval een keertje uit. Hiermee achterhaal je de precieze tonen van de koffie: zoet, zuur of juist bitter. Je kunt het er allemaal uit halen.

Textuur van koffie

Let ook eens op de textuur van koffie. Een kopje filterkoffie heeft bijvoorbeeld een ander mondgevoel dan een kopje espresso. Let hierbij per koffiesoort op verschillen: is de koffie romig en dik qua textuur, of juist meer waterig en subtiel? De crèmalaag speelt hier een rol in, die de koffie meer body geeft.

Bewust drinkmoment

Tot slot is het natuurlijk ook aan jezelf om bewust te genieten van je kopje koffie. Neem echt even een momentje pauze. Denk aan niets anders dan het verse kopje dat voor je neus staat. Laptop en telefoon weg – die mails of appjes komen straks wel weer. Dit maakt ook nog eens dat koffie drinken goed voor je humeur is. Zie het als een optimaal momentje van ontspanning, waarna je er weer tegenaan kunt!

Hoe zou jij je huis klaarmaken voor de herfst of winter? Denk hier maar eens goed over na, met een heerlijk kopje koffie erbij.

 

Eten & Drinken ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *