Een prettige werksfeer is heel belangrijk. Die sfeer zorgt er namelijk voor dat je iets kunt bereiken als team. Soms kun je zelf een prettige werksfeer creëren, maar in veel gevallen ligt die verantwoordelijkheid bij het bedrijf. Dat betekent echter niet dat jij jouw baas niet een duwtje in de goede richting kunt geven. In dit artikel geven we tools om een prettige werksfeer te creëren, niet alleen voor jezelf, maar voor je team en de rest van de organisatie.
Communicatie is de sleutel
Een goed begin begint bij jezelf. Zorg er daarom eerst voor dat de communicatie binnen jouw team op orde is. Daar kun jij zelf uiteraard het voortouw innemen. De rest volgt dan hopelijk ook. Vaak is een onprettige werksfeer namelijk een gevolg van slechte communicatie. Zodra er niet of maar weinig gecommuniceerd wordt met elkaar, weet je van elkaar niet waar je mee bezig bent.
Dat is gewoon niet prettig werken. Bovendien bouw je dan ook geen band op met je collega’s, terwijl je die band juist zo hard nodig hebt. Het is dus belangrijk om een goede klik te hebben met het team waar je in werkt. Dat kan een baan namelijk maken of breken voor je. Start vandaag dus nog met een goede communicatie. Vraag je collega eens naar zijn to do list of wat hij of zij in het weekend gaat doen. Met kleine stappen kom je er wel.
Communiceren kun je leren
Communiceren doe je uiteraard samen. Als dit in jouw organisatie totaal niet van toepassing is, dan is het ook lastig om te veranderen. Zo’n cruciale verandering moet echt vanuit het management komen. Gelukkig kan je samen altijd veel meer teweegbrengen. Communiceren kun je tenslotte leren, dus breng die boodschap ook over aan je team.
Je zult zien dat je met goede communicatie zoveel meer doelen bereikt. Daarnaast kan communicatie ook zorgen voor psychologische veiligheid. Je zult je nu vast afvragen wat is psychologische veiligheid. In principe is dat jouw eigen gevoel binnen de organisatie. Voel jij je veilig genoeg om je mening te uiten, risico’s te nemen, fouten toe te geven en vragen te stellen?
Bedenk voor jezelf of jij je veilig voelt in de organisatie. Anders wordt het tijd dat daar verandering in komt. Zodra je je niet veilig voelt om bijvoorbeeld jouw mening te uiten, wordt jouw baan er uiteindelijk ook niet leuker op. Daar heb je zelf ongemak en verdriet van, maar ook de rest van je team en iedereen die jou opvolgt in jouw functie. Tijd om aan de bel te trekken dus!
Tools voor communicatie
Als de psychologische veiligheid niet op orde is, dan loop je dus tegen bepaalde zaken aan. Je zult dan ook herkennen dat er altijd één iemand aan het woord is tijdens vergaderingen, dat er geen ruimte is voor nieuwe ideeën en dat er vaak over elkaar gepraat wordt, in plaats van met elkaar. Dat leidt ertoe dat er ook geen doelen behaald worden. Logisch, want er is totaal geen samenwerking en communicatie.
Als je het gevoel hebt dat dit weleens een van de problemen is binnen jullie organisatie. Vraag dan de fearless organization scan aan. Hiermee wordt de psychologische veiligheid gemeten in jullie bedrijf. Die scan vormt de basis en vanuit daar krijg je handvatten om met psychologische veiligheid aan de slag te gaan.
Die tools heb je nou eenmaal nodig als je een prettige werksfeer wil creëren. Als je je veilig voelt, dan gaan jouw prestaties ook omhoog. En wat nou als iedereen in jouw team zich veilig voelt? Stel je eens voor wat er dan met de prestaties gaat gebeuren.