Gelaagd glas, ook wel veiligheidsglas genoemd, is bedoeld om letsel te beperken bij valpartijen. Dit glas wordt met name gebruikt op plekken waar het risico op ernstig letsel erg groot is. Ook in woningen is letselbeperkend glas in sommige situaties dan ook verplicht. Dit lezen we terug in de veiligheidsnorm NEN 3569. Hierin staat dat alle ruiten in deuren en ramen die op een potentieel gevaarlijke locatie staan, moeten worden voorzien van veiligheidsglas. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een glazen balustrade op het balkon of de zogenaamde stootzijdes.
Wat is gelaagd glas?
Gelaagd glas is extra stevig glas. Dit is bedoeld om de schade bij een mogelijke valpartij zo klein mogelijk te houden. Kenmerkend aan gelaagd glas is dat het niet zoals bij andere glassoorten uit elkaar spat als het breekt, maar dat de scherven bij elkaar blijven. Dit komt doordat het glas uit twee of meerdere glasplaten bestaan. Deze worden met elkaar verbonden via een speciale folie. Het is hierdoor bijna onmogelijk om je echt heel zwaar te verwonden aan gelaagd glas. Ook is er doorheen vallen bijna geen optie. Dit maakt het een uitstekende keuze voor bijvoorbeeld raampartijen op grote hoogte.
Maar wist je dat gelaagd glas niet alleen heel veilig is, maar ook nog over heel veel andere voordelen beschikt? Benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder.
Minder risico op inbraak
Het is voor velen de allergrootste nachtmerrie: inbrekers. Het gaat hierbij niet eens om de spullen die mogelijk meegenomen worden of de dingen die zijn vernield, maar meer om het gevoel van veiligheid dat ontbreekt. Gelukkig zijn er veel manieren om inbrekers buiten de deur te houden. Besef goed dat hun grootste angst is om gepakt te worden. Daarom willen ze nooit te veel tijd aan het binnenkomen van een huis besteden. Hoe langer je bezig bent, hoe groter de kans dat het opvalt. Om de kans op inbraak te verkleinen, moet je er dus voor zorgen dat het langer duurt voordat zij binnen kunnen komen. Gelaagd glas kan hierbij helpen.
Doordat gelaagd glas veel sterker is dan een doorsnee glasplaat, zullen ze veel meer moeite hebben om het huis binnen te dringen. Het is nu niet simpelweg een ruitje intikken om binnen te komen. Dat maakt het de inbrekers een stuk lastiger.
Betere isolatie
Logischerwijs zal veiligheidsglas ook beter isoleren dan enkelvoudig glas. Doordat deze uit meerdere glasplaten bestaat, kan er minder geluid doorheen komen. Ook warmte gaat minder snel verloren. Hiermee verhoog je het wooncomfort én verlaag je je energierekening. Ook heel fijn in appartementen en flats die in een druk centrum gelegen zijn. Zij beschikken vaak over enorme raampartijen, maar door het gelaagde glas wordt het geluid zoveel mogelijk buitenshuis gehouden.
Minder snel een kapotte ruit
Bijna elke ouder zal wel herkennen dat een kapotte ruit zo ontstaat. Zeker als de kinderen even een balletje trappen en plotseling een enorme ster of breuk in een ruit maken. Gelaagd glas is bijna niet te breken. Dat geeft een veilig gevoel én scheelt ook nog eens de nodige kosten.