Heb je onlangs een nieuw zakmes gekocht? Dan wil je hier ongetwijfeld zo lang mogelijk van genieten. Helaas is dit niet vanzelfsprekend. Nee, want je moet zakmessen namelijk goed onderhouden. Als je dit niet doet, kun je binnen de kortste keren op zoek naar een nieuw mes. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe zij een zakmes onderhouden. Daarom bieden wij jou de helpende hand. In deze tekst vertellen wij je namelijk precies hoe je een zakmes onderhoudt.
Zorg dat je de juiste benodigdheden in huis hebt
Wie een zakmes wil onderhouden, heeft hier bepaalde hulpmiddelen voor nodig. Zorg er in ieder geval voor dat je schoonmaak alcohol of wasbenzine in huis hebt. Met deze middelen kun je het resten van tape of lijm die op het lemmet zijn achtergebleven, makkelijk verwijderen. Uiteraard mag een doekje niet ontbreken. Gebruik bij voorkeur een microvezeldoek om zakmessen schoon te maken. Keukenrol of WC papier kun je beter niet gebruiken bij het schoonmaken van het zakmes. Deze stof scheurt snel en kan blijven steken in het heft zodat er juist meer vuil achterblijft dan er verwijderd wordt. Zijn er roestsporen aanwezig op het mes? Dan kan het nuttig zijn een fijne staalwol doek te gebruiken om het roest weg te polijsten zonder het lemmet te beschadigen. Om vuil en lijmsporen van jouw zakmes te verwijderen maak je de microvezel doek nat met schoonmaakalcohol of wasbenzine en poets je het lemmet grondig. Vuil verdwijnt hierdoor binnen de kortste keren van het mes, waardoor hij weer als nieuw lijkt.
Gebruik olie na onderhoud van jouw zakmes
Om jouw zakmes mooi te houden, moet je na het onderhoud goed invetten. Vooral het bewerken van het lemmet en het scharnier mechanisme is van belang. Deze onderdelen van het mes gebruik je namelijk het meest en verdienen dan ook grondig onderhoud. Nadat je het mes hebt schoongemaakt dien je het lemmet en scharniermechanisme goed in te oliën. Gebruik voor het invetten van een zakmes olie op natuurlijke basis zoals die van het merk Ballistol. Je vraagt je vast af waarom je het lemmet moet oliën, dit onderdeel beweegt toch helemaal niet? De olie op het lemmet van een zakmes voorkomt dat deze vroegtijdig gaat roesten. Zo kan een zakmes al gaan roesten door hem simpelweg aan te raken. Het zuur van jouw vingers bijt zich in het lemmet vast en zal steeds verder gaan roesten. Gebruik dan ook voldoende olie om te voorkomen dat jouw zakmes gaat roesten. Ook het stuk van het zakmes dat scharniert moet goed in de olie staan. Hierdoor zal het mes een stuk makkelijker open en dicht gaan en voorkom je slijtage aan het systeem.
Vergeet het handvat niet
Als we het over onderhoud van zakmessen hebben, denken veel mensen al snel aan het lemmet. Dit is inderdaad een belangrijk onderdeel, maar je mag het handvat niet vergeten. Als je het mes net hebt gebruikt en daarna inklapt zal er vuil in het handvat terechtkomen. Het vuil dat tussen het handvat terecht komt kruipt vaak ook door naar het scharniersysteem. Je kunt het vuil bij het scharniersysteem verwijderen door met een A4tje tussen het handvat door te halen. Zo zal je zien dat er een hoop viezigheid mee komt. Omdat de opening van het handvat betrekkelijk smal is, kom je er met jouw vingers of een propje papier niet goed tussen. Gebruik daarom voor het handvat een wattenstaafje om de holle ruimte schoon te maken. Ga hiermee goed door het handvat heen en zorg ervoor dat je geen plekjes vergeet. Zijn er kleine groeven waar je niet goed bij kunt? Gebruik dan een tandenstoker om deze onbereikbare plekjes schoon te maken.
Haal zakmessen nooit zo maar uit elkaar
Wil je jouw zakmes onderhouden? Dan denk je mogelijk dat het handig is om het mes uit elkaar te halen. Bij sommige messen ontkom je hier niet aan, maar vaak is het niet noodzakelijk. Haal een zakmes daarom nooit zo maar uit elkaar als je hem wilt onderhouden. Dit kan namelijk problemen veroorzaken als je hem na het onderhoud weer in elkaar wilt zetten. Een zakmes in elkaar zetten kan namelijk behoorlijk lastig zijn. Zo moet je het lemmet van het mes goed uitlijnen. Anders zal het mes na in elkaar zetten niet goed kunnen openen of sluiten. Ook kunnen er kleine schroefjes wegspringen die essentieel zijn om het mes goed bij elkaar te houden. Haal een zakmes daarom nooit zomaar uit elkaar, maar probeer eerst of je een mes in zijn geheel kunt onderhouden.