Gratis muziek downloaden? Dit zijn je mogelijkheden!

Muziek

Gratis muziek downloaden was zo’n twintig jaar geleden aan de orde van de dag. Met programma’s als Napster en Limewire haalden we eindeloos MP3’s binnen via onze veel te langzame internetverbinding. Geen probleem? Toch wel, want wat we deden was eigenlijk illegaal. Dat zoiets uiteindelijk aan banden gelegd werd, viel dus wel te verwachten. Maar waar kun je nu nog wél terecht voor het downloaden van gratis muziek? wij zochten het uit.

Website met gratis muziek (legaal!)

Natuurlijk zijn er nog steeds mogelijkheden om gratis muziek te downloaden. Helaas zijn die manieren lang niet altijd legaal. Bij onderstaande websites kun je wél terecht zonder dat je het risico loopt op boetes of rechtszaken.

Noisetrade

Noisetrade staat vol gratis muziek. Geen bekende top40 songs, maar wel te gekke nummers van onafhankelijke – en vaak minder bekende – artiesten. In ruil voor je e-mailadres mag je de albums gratis downloaden. En wie weet ontdek je nog wel een aantal te gekke artiesten waar je anders nooit van zou hebben gehoord!

Free Music Archive

Het Free Music Archive staat boordevol gratis muziek die je in veel gevallen ook nog eens mag gebruiken voor eigen online projecten! Ook hier vind je geen muziek van wereldsterren, maar dat maakt de muziek niet minder goed. 

(Offline) muziek luisteren via streamingdiensten

Wie liever muziek luistert van bekendere artiesten, komt toch al vrij vlot uit bij streamingdiensten. Nadeel hierbij is dat je geen echte MP3’s kunt downloaden. Je muziek is wel altijd en overal beschikbaar. En sommige aanbieders maken het binnen een (betaald) abonnement zelfs mogelijk om je muziek offline te luisteren.

Muziek

Spotify

Bij Spotify luister je onbeperkt naar muziek. Heb je een betaald abonnement? Dan heb je de keuze om advertentievrij, on-demand en zelfs offline naar jouw favoriete muziek te luisteren. Met meer dan een paar miljoen nummers in het archief hoef je je koptelefoon bijna nooit meer af te zetten.

Deezer

Zijn de andere diensten niet echt je ding? Dan kun je ook altijd Deezer eens proberen. Kies voor een premium abonnement om altijd en overal je muziek te kunnen beluisteren. Je hebt keuze uit meer dan 50 miljoen nummers, stuk voor stuk van uitstekende kwaliteit.

TIDAL

Heb je behalve muziek ook interesse voor een kijkje achter de schermen? Dan moet je bij TIDAL zijn. Deze streamingdienst biedt naast heel veel muziek ook interviews met bekende artiesten. Tegen betaling is het zelfs mogelijk om echte MP3’s te downloaden.

Waar download jij je muziek?

Zijn we nog opties vergeten? We horen het graag als jij nog een website kent waar we gratis en legaal muziek kunnen downloaden!

Muziek

Muziek ·
Ik hou van het leven. Ik heb zeer brede interesses, maar een bijzondere passie voor kunst en geschiedenis. Zij die de geschiedenis niet kennen, zijn gedoemd die te herhalen! Ik lever sinds juni 2020 bijdragen voor deze website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waren Mozart en Salieri echt rivalen, zoals in de film Amadeus?

Als je de film Amadeus hebt gezien, dan zou je denken dat de componisten Mozart en Salieri de grootste vijanden waren. Maar in hoeverre is dit op waarheid gebaseerd? Stonden de muzikanten elkaar werkelijk naar het leven?

Een muzikale film over Mozart

In Amadeus, beste film-winnaar uit 1984, zie je een verhaal dat is gebaseerd op het leven van componist Wolfgang Amadeus Mozart. Eén van ‘s werelds grootste musici allertijden. De film was destijds een grote hit en werd genomineerd voor maar liefst 11 oscars. De film won er uiteindelijk 8, onder andere voor Beste Film, Beste Acteur (F. Murray Abraham) en Beste Scenario. De rol van Mozart werd gespeeld door Tom Hulce. Zijn rivaal Salieri werd vertolkt door F. Murray Abraham.

Vriend of vijand?

Hoewel de film echt gaat over het leven van Mozart, heeft de schrijver wel veel vrijheid genomen om er een eigen draai aan te geven. Een hoog oplopende rivaliteit maakt de film extra spannend. In de film zie je Mozart als labiel en vulgair supertalent. De Weense hofcomponist Salieri is neergezet als een jaloerse man, die Mozart manipuleert, uitput en misschien zelfs verantwoordelijk is voor zijn dood. Een beschuldiging die de kijker aan het denken zet. Is dit werkelijk zo gegaan?

Een onterechte beschuldiging

Volgens muziekhistorici valt het allemaal wel mee. Dat er rivaliteit tussen de twee componisten was, mag duidelijk zijn. Maar niet in deze extreme mate. Wanneer je op zo’n hoog niveau presteert, is er altijd jaloezie. Toch was er tussen Mozart en Salieri ook wederzijds respect. De musici werkten onder andere samen aan ‘per la ricuperata salure di Ofelia’, dat in 1785 in Tsjechië werd teruggevonden. Salieri was daarnaast een tijdje de leraar van Franz Xavier, de zoon van Mozart, en hij was ook aanwezig op de begrafenis van zijn zogenaamde rivaal. De geruchten dat hij Mozart vergiftigd zou hebben, deden Salieri groot verdriet.